Snadno! Tento recept je tak jednoduchý, že ho stoprocentně zvládnete levou zadní. Navíc, tyhle rohlíčky jsou zdravější, ale s těstem se dobře pracuje a po upečení jsou dokonale křehké a od klasických rohlíčků téměř k nerozeznání.
Mandlové vanilkové rohlíčky
Na 2 plechy
Doba přípravy: 30 minut + odležení
Ingredience:
200 g hladké mouky
80 g jemně namleté celozrnné špaldové mouky
220 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru + na obalení
semínka z vanilkového lusku
120 g namletých mandlí
Postup:
- Prosejte obě mouky do mísy, přidejte změklé máslo, cukr, semínka z vanilkového lusku a vypracujte „drobenkové“ těsto. Poté do něj ještě zapracujte jemně namleté mandle. Vypracujte hladké těsto, přendejte ho do potravinářského sáčku a nechte přes noc v chladu odpočinout.
- Odpočinuté těsto vyválejte na válečky o průměru asi 2 cm a rozkrájejte je na 1 cm velké dílky. Z nich v dlaních vyválejte vždy malý váleček, a z něj pak ohýbejte rohlíček za rohlíčkem.
- Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Že jsou hotové, poznáte tak, že se nelepí k papíru a zlehka zrůžoví.
- Lehce zchladlé rohlíčky obalte v moučkovém cukru. Přendejte je do krabice a nechte je alespoň 14 dní rozležet v chladu a v suchu.
TIP:
Rohlíčky připravíte i klasicky z vlašských nebo lískových ořechů. A chcete-li experimentovat, můžete částečně hladkou mouku nahradit i žitnou. Rohlíčky pak budou mít ještě ořechovější chuť.