Perníčky podle babičky (klasické i zdravější!)

Perníčky podle babičky (klasické i zdravější!)

Tyhle perníčky peče moje babička opravdu každý rok, a pro mě se staly naprostým symbolem Vánoc. A zatímco ona si peče svou osvědčenou klasiku, já jim doma dávám trochu zdravější punc s celozrnnou špaldovou moukou. Kterou variantu si vyberete, je na vás. Zapráší se po nich tak jako tak!

Medové perníčky

Asi na 6 plechů
Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin odležení + krájení a pečení

Ingredience na perníčky:

400 g + 100 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
2 vejce
2 lžičky koření do perníku
1 lžička sody na pečení
1 lžička rumu
1 lžička kakaa
250 g másla

Ingredience na bílkovou polevu:

1 bílek

150 g moučkového cukru

pár kapek šťávy z citronu

Postup:

  1. 400 g mouky smíchejte s cukrem, kakaem, kořením do perníku a sodou na pečení.
  2. Rozklepněte do suché směsi vejce a přidejte rum, tekutý med (můžete jej zahřát ve vodní lázni) a máslo (rozpuštěné, ale chladné).
  3. Směs promíchejte, a podle potřeby dosypávejte zbývajících 100 g hladké mouky. Záleží na vlastnostech konkrétní značky mouky, někdy trošku zbude, jindy spotřebujete všechnu. Výsledné těsto musí utvořit kompaktní „bochánek“, který se nelepí. Ten pak dejte chladit ideálně do druhého dne do lednice.
  4. Před samotným válením si těsto vyndejte z lednice alespoň hodinu předem, aby povolilo a bylo tvárné. Vyválet potřebujete asi 3 mm vysoký plát a jednotlivé tvary na plechu vyloženém pečicím papírem pokládajte ve větších rozestupech, perníčky trošku „narostou“.
  5. Pečte je v troubě rozpálené na 180 °C asi deset minut. Že jsou hotové, poznáte zespodu – budou zlátnout. A až vychladnou, uložte je do krabice a na příští týdny odneste na studené místo. Na zdobení si nechte čas těsně před Vánoci.
  6. A čím je pak ozdobíte? Bílkovou polevou. Jeden bílek ušlehejte s  moučkovým cukrem a pro větší lesk i pevnost polevy přidejte při šlehání pár kapek citronové šťávy. Pokud chcete perníčky nazdobit opravdu důkladně a opravdu všechny (což se mně nikdy nepovede), udělejte si polevy dvojnásobné množství. Přidat můžete samozřejmě i cukrářské barvivo, ale přiznám se, tomu moc nefandím. Pak už potřebujete jen cukrářský sáček s tence ustřiženou špičkou a spouuuustu trpělivosti!

Zdravější varianta:

Pokud chcete zdravější špaldové perníčky, je to velmi jednoduché: dejte 200 g hladké špaldové a zbytek špaldové celozrnné mouky. Moučkový cukr volte třtinový. Tak je peču já a takové vidíte na fotce. A protože miluju kakao, jsou v nich také rovnou 3 lžičky kakaa! Na chuti jinak špaldu moc nepoznáte, nikdo ji nepozná. Díky perníkovému koření „zanikne“ i chuť té celozrnné, takže se zdravější varianty vážně nemusíte bát.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *