Děláme si to doma sami: sedmikráskový sirup proti kašli a dalším bacilům

Děláme si to doma sami: sedmikráskový sirup proti kašli a dalším bacilům

Už jste četli rozhovor s Alenou Thomas? Autorka projektu Děláme si to doma sami už 5 let zásobuje Česko recepty na to, jak si doma vyrobit všechno, co potřebujete pro krásu, domácnost i své zdraví. A s jejím svolením vám dnes „posíláme“ recept na skvělý sedmikráskový sirup. Protože… je možná listopad, ale sedmikrásky ještě úplně v klidu natrháte (my jich máme plnou zahradu!). Sama Alena Thomas o téhle domácí medicíně říká: „Sedmikráskový sirup bych přirovnala k pampeliškovému. Chuťově není tak báječný jako bezový, ale je stejně jako pampeliškový velmi zdravý. Chutná dobře v čaji nebo s vodou a zároveň má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání, zlepšuje chuť k jídlu, čistí krev i močové cesty. “ A vy teď už musíte jen na ty sedmikrásky a můžete se pustit tentokrát do tak trochu jiného vaření!

Tady je recept: Sedmikráskový sirup Asi 1 litr Doba přípravy: 20 minut + trhání + louhování
INGREDIENCE:
0,5 kg květů čerstvých sedmikrásek
1 chemicky neošetřený citrón
1 kg cukru
1 l převařené vody
POSTUP:
1. Sedmikrásky operte, přelijte je 1 l horké vody, ve které se budou louhovat. 2. Omytý citrón pokrájejte na kousky, přidejte ho k sedmikráskám a vše nechte stát 24 hodin. Za tu dobu 2-3x směs promíchejte. 3. Druhý den vše sceďte přes jemné plátýnko, květy i kousky citrónu vymačkejte. Přidejte cukr. Tekutinu pak za stálého míchání ohřívejte do zhoustnutí. 4. Po mírném vychlazení přelijte do dokonale čistých lahví. TIPVidíte, jak je to jednoduché? Další recepty  najdete v knize Děláme si to doma sami. Před pár týdny vyšel už třetí díl a stejně jako ty předchozí stojí za to. Schválně, který recept
bude nejvíc bavit vás? Nebo už máte dokonce nějaké vyzkoušené? Klidně se s nám o své zkušenosti s home made podělte, budeme rády!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *