Až budete mít svatomartinskou husu v troubě, pusťte se do přípravy knedlíků a zelí. Poradím vám, jak na to krok za krokem. A myslím, že vás nakonec překvapí, že to není vůbec těžké! Domácí bramborové knedlíky 4‒6 porcíDoba přípravy: 1 hodina + vychladnutí brambor
Ingredience:
6 větších nebo 8 menších brambor1 vejcetroška soliasi 250 až 300 g hrubé mouky + na podsypání
Postup:
1. Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Pak je slijte a nechte vychladnout (někdy je lepší si je uvařit večer a nechat přes noc v chladu). Poté brambory oloupejte a najemno nastrouhejte.
2. Přidejte vejce, trošku soli a hrubou mouku. Vypracujte hladké těsto, a pokud se lepí, ještě přidejte mouku. Těsto rozdělte na dvě větší šišky, a ty nechte na pomoučněném válu odpočinout.
3. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Bramborové knedlíky vařte podle velikosti 20 až 25 minut. Poté je nakrájejte nožem (nebo režnou nití) a nechte v teple odpočívat, dokud nebudete jídlo servírovat. Karlovarské knedlíky
4‒6 porcíDoba přípravy: 1 hodina
Ingredience:
4 housky nebo rohlíkytroška soli250 g polohrubé moukyhrst nasekané petrželky2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)250 ml plnotučného mléka
Postup:
1. Karlovarské knedlíky připravíte tak, že housky nebo rohlíky nakrájíte na malé kostičky. Přendejte je do větší mísy, přidejte sůl, mouku, nasekanou petrželku
a žloutky. Promíchejte.
2. Z bílků vyšlehejte sníh, a ten zlehka zapracujte do těsta na knedlíky. Těsto rozdělte na dvě rozložené potravinářské fólie. Okraje musí zůstat volné. Zamotejte, okraje zavažte provázkem a vařte je v hrnci s vroucí vodou z každé strany 14 minut (14 minut + 14 minut).
3. Poté knedlíky vyndejte, rozbalte, propíchejte párátkem a krájejte ideálně režnou nití, aby se nesrazily. Přikryjte čistou utěrkou a opět je nechte v teple. Nebo rovnou podávejte.
Bílé zelí k huse
4‒6 porcíDoba přípravy: 30 minut
Ingredience:
1 kg sterilizovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu40 g slaniny (případně nahraďte olejem)1 cibulesůl a pepřdrcený kmíntřtinový cukr a ocet na dochucení
Postup:
1. Bílé zelí slijte, slaninu nakrájejte na nudličky, cibuli nasekejte.
2. Na pánvi orestujte slaninu spolu s cibulí, přidejte slité zelí, sůl, pepř a drcený kmín a duste při střední teplotě doměkka, asi 15 minut. Podle potřeby podlijte troškou vody.
3. Na konci dochuťte zelí cukrem a octem. Červené zelí k huse
4‒6 porcíDoba přípravy: 30 minut
Ingredience:
1 kg sterilizovaného červeného zelí ve sladkokyselém nálevuřepkový olej1 cibule1 celá skořice2 hvězdičky badyánusůl a pepřmed a citrón na dochucení Postup:
1. Červené zelí slijte. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte nasekanou cibulku. Přidejte zelí, celou skořici a badyán. Osolte a opepřete. 2. Promíchejte a duste při střední teplotě doměkka, asi 15 minut, chutě se krásně propojí. Podle potřeby podlijte troškou vody.
3. Nakonec dochuťte medem a šťávou z citrónu.