Svatomartinské hody jsou tu! Upečte tu nejlepší husu

Svatomartinské hody jsou tu! Upečte tu nejlepší husu

Už v neděli nás čeká svatý Martin, a s ním i svatomartinská husa. Jak si připravit tu nejlepší? Máme pro vás tipy našich babiček! Je to snadné, nebojte, a celá rodina si neskutečně pochutná, slibujeme…

Z drobů „táhněte“ vývar na polévku

V první řadě kupte ideálně čerstvou husu i s droby. Droby, až na játra, použijte do polévky. Je jednoduchá: podobně jako pečete náš kuřecí vývar, připravíte jej i z husy. Pečte droby v troubě při 200 °C spolu s kořenovou zeleninou dozlatova, asi 30 minut.  Poté vše přendejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte trošku soli, badyán, nové koření, bobkový list, celý pepř a tymián. Táhněte vývar alespoň 3 hodiny, následně slijte a použijte vývar k přípravě slavnostní polévky.

Husí játra se hodí na knedlíčky

Z jater si nachystejte ty nejjemnější knedlíčky do polévky. Ty připravíte tak, že je na jemno rozmixujete, přidáte na malé kostičky nakrájené dva až tři toastové chleby (bez kůrek), vmícháte žloutek, 1 utřený stroužek česneku, muškátový oříšek, majoránku a dochutíte solí a pepřem. Vše spojíte a nechte chvilku, asi 15 minut, odpočívat v chladu. Pak tvarujte knedlíčky (může vám pomoct strouhanka na dlaních) a zavařte je v polévce až úplně ke konci, stačí jim 10 až
15 minut ve vroucí vodě (polévce).

A jak na tu nejlepší svatomartinskou husu?

Naložte ji ideálně dva dny dopředu! Husu bez drobů osolte, přendejte do pekáčku
a zalijte mlékem. Přiklopte a nechte ji v chladu „marinovat“ až do neděle. Zbavíte ji typického aroma! Poté husu opláchněte, osušte, osolte i okmínujte a postupujte podle následujícího receptu. Nakonec ji můžete ještě na závěr pečení potřít medem, kůrčička bude krásně křupavá! A teď už jdeme na samotný recept:

Svatomartinská husa s jablky

4 až 6 porcí

Doba přípravy: 3,5 hodiny + marinování

Ingredience:

1 husa (okolo 4 kg)
sůl
drcený kmín
2 cibule
2 jablka

POSTUP:

1. Troubu nechte předehřívat na 200 °C. Husu osolte a okmínujte. Dovnitř trupu vložte dvě oloupané cibule vcelku a dvě celá jablka. „Zašijte“ ji párátky.
2. Husu přendejte prsy nahoru do pekáčku, ideálně s mřížkou, aby neležela přímo na dně. Podlijte troškou vody, přiklopte a dejte ji do trouby péct na 200 °C do změknutí, asi 3 hodiny. Pokud máte víc času, můžete ji péct i na pomalý způsob, tedy při 120 °C  5 až 6 hodin. Postupně ji podle potřeby podlévejte horkou vodou
a pak naopak šťávou z výpeku zalévejte, ať nezůstane navrchu suchá.
3. Ke konci pečení husu odklopte a potřete medem. Nechte ji chvilku ještě péct. Pak ji opatrně přendejte na prkénko a naporcujte. Pečená drůbež se celkově lépe krájí (nebo stříhá nůžkami na drůbež), než když je studená. A pak už dobrou chuť!

TIP:

Místo jablek můžete husu naplnit i hruškami. A co se zbytky? Až oberete maso z pečené husy tak, že už fakt víc jíst nemůžete, dejte zbytky do hrnce s vodou, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a koření (viz návod na polévku v tomto článku) a táhněte opět vývar, třeba na druhý den. A chcete-li se naučit i skvělé domácí knedlíky a zelí, počkejte na sobotu. Budeme pro vás mít i tyhle recepty!
Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *