Už v neděli nás čeká svatý Martin, a s ním i svatomartinská husa. Jak si připravit tu nejlepší? Máme pro vás tipy našich babiček! Je to snadné, nebojte, a celá rodina si neskutečně pochutná, slibujeme…
Z drobů „táhněte“ vývar na polévku
V první řadě kupte ideálně čerstvou husu i s droby. Droby, až na játra, použijte do polévky. Je jednoduchá: podobně jako pečete náš kuřecí vývar, připravíte jej i z husy. Pečte droby v troubě při 200 °C spolu s kořenovou zeleninou dozlatova, asi 30 minut. Poté vše přendejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte trošku soli, badyán, nové koření, bobkový list, celý pepř a tymián. Táhněte vývar alespoň 3 hodiny, následně slijte a použijte vývar k přípravě slavnostní polévky.
Husí játra se hodí na knedlíčky
Z jater si nachystejte ty nejjemnější knedlíčky do polévky. Ty připravíte tak, že je na jemno rozmixujete, přidáte na malé kostičky nakrájené dva až tři toastové chleby (bez kůrek), vmícháte žloutek, 1 utřený stroužek česneku, muškátový oříšek, majoránku a dochutíte solí a pepřem. Vše spojíte a nechte chvilku, asi 15 minut, odpočívat v chladu. Pak tvarujte knedlíčky (může vám pomoct strouhanka na dlaních) a zavařte je v polévce až úplně ke konci, stačí jim 10 až
15 minut ve vroucí vodě (polévce).
A jak na tu nejlepší svatomartinskou husu?
Naložte ji ideálně dva dny dopředu! Husu bez drobů osolte, přendejte do pekáčku
a zalijte mlékem. Přiklopte a nechte ji v chladu „marinovat“ až do neděle. Zbavíte ji typického aroma! Poté husu opláchněte, osušte, osolte i okmínujte a postupujte podle následujícího receptu. Nakonec ji můžete ještě na závěr pečení potřít medem, kůrčička bude krásně křupavá! A teď už jdeme na samotný recept:
Svatomartinská husa s jablky
4 až 6 porcí
Doba přípravy: 3,5 hodiny + marinování