Jak na lasagne s rajčaty a cuketou

Jak na lasagne s rajčaty a cuketou

Milují vaše děti těstoviny? Chtějí pokaždé „červenou“ rajčatovou omáčku? A pokud maso, pak mleté? Pak jste v tom s námi. Ale někdy to chce víc než jen tradiční špagety. Co třeba… lasagne? Pokud si myslíte, že je jejich příprava těžká, pak vás rády vyvedeme z omylu. Chce to trošku trpělivosti a času, ale není to žádná věda.  Lasagne bolognese s rajčaty a cuketou 4 až 6 porcíDoba přípravy: 60 minut Ingredience na omáčku:
 
2 lžíce olivového oleje2 jarní cibulky400 g mletého hovězího masasůl a pepřsušené oregano, bazalka, tymián1 malá cuketa4 až 6 středně velkých rajčat1 plechovka loupaných rajčat, krájenýchtroška třtinového cukru na doslazení (nemusí být)
 
Ingredience na bešamel a lasagne: 60 g másla3 lžíce hladké špaldové mouky600 ml plnotučného mléka100 g parmazánu + na zasypánísůl a pepř300 g lasagní (1 balení)  Postup:
1. Na olivovém oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku s mletým masem. Dochuťte solí, pepřem, přidejte sušené bylinky a restujte, dokud maso nezhnědne.

2. Poté přidejte na malé kostičky nakrájenou cuketu a rajčata. Vmíchejte loupaná rajčata i se šťávou a duste při nízké teplotě, ať se všechny ingredience a chutě propojí. Dochuťte podle potřeby cukrem, solí a pepřem.

3. Mezitím si připravte bešamel. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a při nižší teplotě míchejte, dokud se nevytvoří světle hnědá jíška. Postupně zalijte mlékem, míchejte, dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte nastrouhaný parmazán. Za krátkou dobu se vytvoří tekutá kaše. V tu chvíli bešamel odstavte. Zapněte troubu a nechte ji předehřívat na 180 °C.

4. Na dno pekáče rozprostřete trošku bešamelu, na něj vyskládejte první vrstvu lasagní. Na ní zase dejte trošku bešamelu (jinak může být spodní část lasagní nedopečená, tvrdá) a navrch pak část mletého masa s omáčkou.

5. Následuje další patro lasagní, bešamel, maso s omáčkou až to celé zakončíte pláty lasagní a posledním zbytkem omáčky. Rozprostřete zbývající bešamel a zasypte nastrouhaným parmazánem. Pečte dozlatova, asi 40 minut.
 TIP:Obdobně připravíte i vegetariánskou verzi. Zkuste pro zpestření podusit na olivovém oleji nasekanou šalotku, přidejte spařený špenát a pokrájená sušená rajčata. Vkládejte mezi lasagne a kombinujte s bešamelem.     

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *