Hrnkový makovec se švestkami: na svačinu i pro návštěvy

Hrnkový makovec se švestkami: na svačinu i pro návštěvy

Milujete mák? Milujete švestky? Máte o prázdninách málo času, ale zároveň chcete provonět kuchyň domácím koláčem nebo jím překvapit očekávanou návštěvu? Zkuste tento jednoduchý recept přepočítaný na hrnky o objemu 250 ml a užijte si konec prázdnin v pohodě. (Zabalit pár kousků můžete i na výlet nebo rodinný piknik!) 
 
 Makovec se švestkami
 
1 hlubší plechDoba přípravy: 50 minut
 
 Ingredience:
 
3 vejce1 hrnek třtinového cukru1 bio vanilkový cukr1 lžička mleté skořice150 g tučného bílého jogurtu300 ml plnotučného mléka1 a ½ hrnku mletého máku1 hrnek polohrubé mouky (+ na vysypání plechu)1 hrnek špaldové mouky1 prášek do pečiva bez fosfátů½ hrnku oleje (+ na vymazání plechu)švestkymoučkový cukr na posypání (nemusí být) 
Postup:

1. V míse v robotu utřete vejce s oběma druhy cukru a skořicí. Přidejte jogurt, vyšlehejte a postupně vmíchejte mléko. Nakonec přidejte suché suroviny: mletý mák, oba druhy mouky a prášek do pečiva. Vyšlehejte. Poté lehce zapracujte olej.

2. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte olejem a vysypte moukou. Omyté švestky rozkrojte na poloviny. Na plech rovnoměrně rozdělte těsto, navrch dejte švestky slupkou dolů.

3. Makovec pečte dozlatova, asi 30 minut. Poté ho nechte na mřížce vystydnout a nakonec zlehka posypte moučkovým cukrem, pokud chcete.
  TIP:Kupujte ideálně mák celý a vždy si ho před použitím čerstvě namelte. Jen tak můžete mít pod kontrolou jeho složení. Hotové makové náplně obvykle v lepším případě obsahují cukr, v horším pak i další ingredience, jako je například kukuřičná a pšeničná mouka, aroma, jedlá sůl a potřebný antioxidant. A to
přece nepotřebujete…
 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *