Lečo u nás doma vařila moje maminka v létě často. Byl to rychlý oběd nebo večeře, a když se jelo na dovolenou, zavařila ho také do sklenic s sebou. I já ho svým dcerám vařím ve velkém. A bez slovenských paprik a velkých masitých rajčat by to nešlo. Vlastně ani bez buřtů, případně párků, u kterých si vždycky dávám pozor na jejich složení! Domácí zeleninové lečo 4 porceDoba přípravy: 45 minut
Ingredience:
500 g slovenských paprik500 g masitých rajčat1 cibule2 buřty s vysokým podílem masa1 lžíce olejesůl a pepřpetrželka4 vejcečerstvý chléb
Postup:
1. Papriky zbavte semínek a stopek a nakrájejte je na tenčí proužky. Rajčata nakrájejte na měsíčky. Oloupejte cibuli a nadrobno ji nasekejte. Buřty také oloupejte a pokrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte olej, orestujte na něm cibuli, poté přidejte buřty a restujte dohromady.
2. Vmíchejte nakrájené papriky a restujte asi 3 minuty, potom přidejte rajčata, přiklopte a duste do změknutí paprik, tedy asi 10 minut. Osolte, opepřete a vmíchejte do leča vejce. Krátce poduste, aby se vejce uvařila. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a servírujte, ideálně s čerstvým chlebem. TIP:Jak zavařit lečo na cesty? Připravte si pořádně vymyté a osušené zavařovací sklenice a víčka. Ještě horké lečo do nich rozdělte. Pevně uzavřete víčky a vložte do vyprázdněné myčky víčky dolů. Zapněte program s nejvyšší možnou teplotou
a spusťte jej (bez tablety do myčky! 🙂 ). Po ukončení programu myčku otevřete
a nechte sklenice uschnout. Pak je skladujte v chladu a temnu. Po otevření ihned spotřebujte.