Léto je jasná grilovací výzva, jenže pro děti to klasické české grilování moc není. Je příliš slané, karcinogenníi nadmíru tučné. Co
s tím, když přesto chcete,
aby si děti grilování užily? Vlastně stačí dodržovat pár pravidel, nakoupit správné suroviny a nebát se zkoušet také úplně nové recepty. Bude to nakonec fakt příjemná změna (i pro vaše zažívání), uvidíte! Co se tedy hodí vědět, když grilujete s dětmi a pro děti? Ryba místo krkovice
Pokud bych měla soudit, to nejčastěji grilované maso u nás je asi vepřová krkovička. Logicky: na hovězí si u nás moc netroufáme, málokdy ho umíme udělat dobře. Zatímco krkovička? Ta jde „sama“. Je prorostlá, tedy krásně šťavnatá.
Z pohled dospělého. Z pohledu dětského zažívání je tučná a těžká, obtížně stravitelná. Pro děti je pochopitelně mnohem lepší volit kuřecí maso, nebo ještě lépe ryby. Za prvé to ocení jejich bříško, za druhé jsou kuře i ryby mnohem dříve hotové, tedy odpadne to nedočkavé: „Já mám hlad, mami! Kdy už to bude, mami?!“ Pozor na marinády! Dobře dětem nedělá ani další český (zlo)zvyk zalévat maso spoustou výrazné marinády, která přebije chuť čehokoliv a je plná tuku, hořčice, kečupu, pikantního koření a neskutečného množství soli. Schválně: kupujete takové to koření na marinádu, v pytlíčku předem namíchané? A četli jste někdy jeho složení? Ani 50 % soli není výjimkou, někdy dokonce víc!!! Když už, na trhu jsou k mání směsi na grilování bez obsahu soli, s větším podílem bylinek, do nichž stačí kápnout trochu oleje, ideálně olivového. Ale třeba takového lososa stačí jen zasypat bylinkami, dát do alobalu a šoupnout na gril. Bez soli. Klidně úplně. Tině je dneska skoro pět,
a zrovna na lososa jí dám tak „pět zrníček“ soli. Fakt malinko. Protože… ta ryba má tak fantastickou chuť! A i další, jako je pstruh nebo třeba candát, makrela… jsou prostě tak chutné, že jim zasolování a zasypávání kořením jen uškodí. A uškodí samozřejmě především vašim dětem. Potřebujete alobal Přemíra marinád na grilovaném mase je pro děti nebezpečná ještě z dalšího důvodu. Marinádu před grilováním potřebujete z masa tak trochu setřít. Proč? Protože je to právě olejová marináda s nejrůznějšími chemickými dochucovadly, co během pečení odkapává do uhlí nebo zůstává na lávovém kameni, napéká se
a připékáním produkuje karcinogenní látky. Proto pro děti (a nejen pro ně) posaďte grilované dobroty do již zmiňovaného alobalu nebo nakupte speciální grilovací tácky. A znovu: s marinádami šetřete. Bohatě stačí olivový olej, trocha citrónu nebo jogurtu (protože kyselé věci dělají maso křehčí), čerstvé bylinky, a hotovo. Majonéza vs. kysaná smetana A co k masu podáváte? Tatarku, majonézu, kečup, hořčici, křen, kupované salsy? Pro děti hledejte, když už, třeba dětský kečup (mívá příznivější obsah soli, obsahuje více rajčat a také není tak doslazovaný), chystejte domácí čatní nebo jim do zakysané smetany nasekejte trochu kopru nebo jiných bylinek. Jako osvěžující dip k masu je to skvělé. A nejen k masu, protože s dětmi by se váš gril mě prohýbat také pod grilovanou zeleninou, experimentovat můžete s ovocem (grilovaný ananas je TOP!) nebo zkusit na grilu udělat i něco sladkého. A POZOR! V případě dětí minimálně do mladšího školního věku úplně zapomeňte na kupované klobásy, předem naložená masa, kupované burgery a velmi zvažte
i obyčejné opékání buřtů, zvlášť těch nekvalitních, s nízkým obsahem masa. Vedra, slané, mastné, připečené, těžké… to pak snadno vede k silným problémům se zažíváním. Ale o tom zase příště…