Zdravé grilování (nejen) pro děti

Zdravé grilování (nejen) pro děti

Léto je jasná grilovací výzva, jenže pro děti to klasické české grilování moc není. Je příliš slané, karcinogenníi nadmíru tučné. Co
s tím, když přesto chcete,
aby si děti grilování užily? Vlastně stačí dodržovat pár pravidel, nakoupit správné suroviny a nebát se zkoušet také úplně nové recepty. Bude to nakonec fakt příjemná změna (i pro vaše zažívání), uvidíte! Co se tedy hodí vědět, když grilujete s dětmi a pro děti?
 Ryba místo krkovice
Pokud bych měla soudit, to nejčastěji grilované maso u nás je asi vepřová krkovička. Logicky: na hovězí si u nás moc netroufáme, málokdy ho umíme udělat dobře. Zatímco krkovička? Ta jde „sama“. Je prorostlá, tedy krásně šťavnatá.
Z pohled dospělého. Z pohledu dětského zažívání je tučná a těžká, obtížně stravitelná. Pro děti je pochopitelně mnohem lepší volit kuřecí maso, nebo ještě lépe ryby. Za prvé to ocení jejich bříško, za druhé jsou kuře i ryby mnohem dříve hotové, tedy odpadne to nedočkavé: „Já mám hlad, mami! Kdy už to bude, mami?!“
 Pozor na marinády! Dobře dětem nedělá ani další český (zlo)zvyk zalévat maso spoustou výrazné marinády, která přebije chuť čehokoliv a je plná tuku, hořčice, kečupu, pikantního koření a neskutečného množství soli. Schválně: kupujete takové to koření na marinádu, v pytlíčku předem namíchané? A četli jste někdy jeho složení? Ani 50 % soli není výjimkou, někdy dokonce víc!!! Když už, na trhu jsou k mání směsi na grilování bez obsahu soli, s větším podílem bylinek, do nichž stačí kápnout trochu oleje, ideálně olivového. Ale třeba takového lososa stačí jen zasypat bylinkami, dát do alobalu a šoupnout na gril. Bez soli. Klidně úplně. Tině je dneska skoro pět,
a zrovna na lososa jí dám tak „pět zrníček“ soli. Fakt malinko. Protože… ta ryba má tak fantastickou chuť! A i další, jako je pstruh nebo třeba candát, makrela… jsou prostě tak chutné, že jim zasolování a zasypávání kořením jen uškodí. A uškodí samozřejmě především vašim dětem.
 Potřebujete alobal Přemíra marinád na grilovaném mase je pro děti nebezpečná ještě z dalšího důvodu. Marinádu před grilováním potřebujete z masa tak trochu setřít. Proč? Protože je to právě olejová marináda s nejrůznějšími chemickými dochucovadly, co během pečení odkapává do uhlí nebo zůstává na lávovém kameni, napéká se
a připékáním produkuje karcinogenní látky. Proto pro děti (a nejen pro ně) posaďte grilované dobroty do již zmiňovaného alobalu nebo nakupte speciální grilovací tácky. A znovu: s marinádami šetřete. Bohatě stačí olivový olej, trocha citrónu nebo jogurtu (protože kyselé věci dělají maso křehčí), čerstvé bylinky, a hotovo. 
 Majonéza vs. kysaná smetana A co k masu podáváte? Tatarku, majonézu, kečup, hořčici, křen, kupované salsy? Pro děti hledejte, když už, třeba dětský kečup (mívá příznivější obsah soli, obsahuje více rajčat a také není tak doslazovaný), chystejte domácí čatní nebo jim do zakysané smetany nasekejte trochu kopru nebo jiných bylinek. Jako osvěžující dip k masu je to skvělé. A nejen k masu, protože s dětmi by se váš gril mě prohýbat také pod grilovanou zeleninou, experimentovat můžete s ovocem (grilovaný ananas je TOP!) nebo zkusit na grilu udělat i něco sladkého. A POZOR! V případě dětí minimálně do mladšího školního věku úplně zapomeňte na kupované klobásy, předem naložená masa, kupované burgery a velmi zvažte
i obyčejné opékání buřtů, zvlášť těch nekvalitních, s nízkým obsahem masa. Vedra, slané, mastné, připečené, těžké… to pak snadno vede k silným problémům se zažíváním. Ale o tom zase příště…
              

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *