Ugrilujte si cukety a upečte z nich slaný koláč

Ugrilujte si cukety a upečte z nich slaný koláč

Slané koláče z domácího těsta jsou vděčné. Chutnají k večeři, na pikniku nebo jako dárek, když jdete na oslavu. Navíc jsou, co se sezóny týče, neskutečně variabilní. V létě se hodí cuketa, rajčata a lilek. Na podzim a v zimě zase dýně. A co nesmí chybět? Sýr na zapečení.  Slaný cuketový koláč Forma o průměru 26 cmDoba přípravy: 80 minut
 
 Ingredience na těsto:
 
300 g hladké moukyšpetka soli175 g studeného másla + na vymazání formy3 až 4 lžíce studené vody

 Ingredience na náplň: 5 vajec50 ml plnotučného mléka200 g zakysané smetany50 g balkánského sýru100 g lučiny1 lžička medu na doslazení1 hrst čerstvého tymiánu na koláč i na ozdobu1 malá zelená cuketa1 malá žlutá cuketaolivový olej na pánevsůl a pepř1 jarní cibulka  Postup:1. Připravte si nejprve křehké těsto. Do mísy odvažte mouku, přidejte špetku soli a nakrájené studené máslo. Vidličkou zpracujte do drobenky. Jakmile se těsto bude drobit, přilijte postupně studenou vodu. Vypracujte hladké těsto, přendejte ho do potravinářské fólie a nechte v ledničce odpočinout asi 30 minut.
2. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte vejce s mlékem, zakysanou smetanou, nastrouhaným balkánským sýrem a lučinou. Chcete-li, můžete směs dosladit medem. Vmíchejte polovinu lístků tymiánu, dochuťte solí a pepřem. Cukety omyjte, nakrájejte podélně a ogrilujte na pánvi na trošce oleje z obou stran dozlatova. Případně ještě osolte a opepřete.

3. Formu vymažte máslem. Odpočaté těsto položte na pečicí papír (měl by být větší než forma). Vyválejte z těsta kruh (opět větší, než je průměr formy, aby zbylo na okraje). A bude-li se lepit, zlehka ho posypte moukou a válejte dál. Tloušťka těsta by nakonec měla být maximálně 1 cm.

4. Překlopte vyválené těsto na formu, pečicí papír budete mít z vnější strany, přes něj se těsto bude hezky rozprostírat do všech stran formy. Těsto, které přesahuje přes okraj odkrojte. Prsty uhlaďte. Opatrně odstraňte pečicí papír a vidličkou dno těsta propíchejte. Pečicí papír vraťte zpátky do formy a zasypte vnitřní část suchými fazolemi.

5. Korpus koláče si předpečte v předehřáté troubě na 180 °C, stačí 5 minut. Vyndejte formu na mřížku a nechte ho trošku vystydnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C a nastavte ideálně na pečení v páře.

6. Na korpus nalijte náplň, opatrně nahoru rozložte ogrilovanou cuketu, přidejte ještě pár lístků tymiánu na ozdobu a na větší kousky nakrájenou jarní cibulku. Pečte v páře lehce dozlatova, asi 30 minut. Vyndejte a nechte na mřížce trošku vychladnout, koláč se vám pak bude přece jen snáz krájet.
 TIP:Jak péct v páře, když nemáte chytrou troubu? Stačí, když na dno trouby dáte (jako to dělaly naše babičky) rendlík s vodou.       

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *