Domácí meruňkové knedlíky z bramborového těsta. Znáte?

Domácí meruňkové knedlíky z bramborového těsta. Znáte?

Když se řekne ovocné knedlíky, mám to takto: tvarohové s jahodami, kynuté s lesním ovocem, ideálně s malinami a borůvkami, a bramborové těsto miluju nejvíc s meruňkami nebo švestkami. Je to změna, která se hodí, třeba když jste
o prázdninách na chalupě a máte jen brambory a v sadu meruňky.
  Bramborové meruňkové knedlíky
 
12 knedlíkůDoba přípravy: 60 minut (včetně chlazení brambor)
 
 Ingredience:
 
6 brambor typu A, B (asi 650 g, po uvaření a oloupání je to zhruba 520 g)1 vejcešpetka soli200 g hrubé mouky + na pomoučnění12 menších meruněk
 
Ingredience na rozvar: asi 8 meruněk1 velká lžíce másla3 lžíce třtinového cukru Ingredience na dokončení: tvaroh na strouhánírozehřáté máslomoučkový cukr (už se dělá i ze třtinového cukru) 
Postup:

1. Brambory i se slupkou uvařte do měkka. Slijte je a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a najemno nastrouhejte do mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně zapracujte mouku. Až bude těsto držet tvar, přendejte ho na pomoučněnou plochu a ještě propracujte tak, aby se nelepilo. Nechte jej chvilku odpočinout.

2. Mezitím nalijte vodu do velkého hrnce a přiveďte ji k varu. Omyjte a vypeckujte meruňky, nechte si poloviny u sebe. Těsto vyválejte na pomoučněném válu, rozkrojte na asi 10×10 cm velké čtverce a doprostřed každého dejte na sebe položené půlky meruněk. Pomoučněte si ruce a vytvarujte knedlíky.

3. Na rozvar si nakrájejte meruňky na menší kousky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte meruňky a dochuťte vše cukrem. Vařte při nižší teplotě doměkka, 15 až
20 minut. Průběžně míchejte, dokud se meruňky nerozvaří a nepropojí se všechny chutě. Poté odstavte.

4. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je podle velikosti asi 10 až 16 minut. Pokud si nejste jistí, rozkrojením jednoho z nichsnadno zjistíte, zda je už těsto uvařené. Vytáhněte je pak z hrnce, rozdělte na talíře, zalijte meruňkovým rozvarem, zasypte nastrouhaným tvarohem, přelijte rozpuštěným máslem
a doslaďte moučkovým cukrem.
  TIP:Naše babičky doslazovaly meruňky v knedlíkách ještě cukrem. Rozpůlily je, pecku vyhodily a doprostřed místo ní daly kostku cukru. Naštěstí teď už seženete
i kostkový třtinový cukr, kdyby se vám chtělo to vyzkoušet. A co se meruňkového rozvaru týče, zkuste ho nakonec zjemnit smetanou ke šlehání.
   

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *