Nejoblíbenější letní saláty: okurkový, mrkvový, rajčatový. Který je ten váš?

Nejoblíbenější letní saláty: okurkový, mrkvový, rajčatový. Který je ten váš?

Co bylo v létě kromě ovoce vždycky nejvíc nejlepší? Zeleninové saláty, pěkně vychlazené. Také vzpomínáte na klasický okurkový, rajčatový s cibulkou
a mrkvový s jablkem? Sladko kyselá zálivka to jistila a jistí i dnes. U nás klasické saláty jedou totiž po celé léto…
  1. Okurkový salát
 
4 porceDoba přípravy: 10 minut + chlazení Ingredience:
 
2 salátové okurky2 lžíce třtinového cukru2 lžíce kvasného octa2 lžíce olivového olejesůl a pepř100 ml studené vody Postup:Okurky omyjte a oloupejte. Nahrubo je nastrouhejte do mísy. Do zavařovačky dejte cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavřete a pořádně promíchejte. Zálivkou zalijte připravené okurky a podávejte vychlazené.   2. Rajčatový salát
 
4 porceDoba přípravy: 10 minut + chlazení Ingredience:
 
500 g cherry rajčátek2 sladké bílé cibule (nebo 4 jarní cibulky)1 lžíce třtinového cukru1 lžíce kvasného octa1 lžíce panenského řepkového oleje (může být i olivový)sůl a pepř100 ml studené vody Postup:Rajčátka omyjte a nakrájejte na půlky. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zavařovačky dejte cukr, ocet, olej, sůl, pepř a vodu. Uzavřete a pořádně promíchejte. Zalijte zálivkou salát a podávejte vychlazené.   3. Mrkvovo-jablečný salát
 
4 porceDoba přípravy: 15 minut + chlazení Ingredience:
 
6 větších mrkví4 větší jablkašťáva z 1 citrónu2 lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti)1 lžíce olivového oleje100 ml studené vody Postup:Mrkve omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte.  Jablka omyjte, zbavte jádřinců
a nahrubo i se slupkou nastrouhejte k mrkvi. Zakapejte šťávou z citrónu, aby nic nezhnědlo, a poctivě promíchejte. Do zavařovačky dejte cukr, olej a vodu. Uzavřete a pořádně promíchejte. Zalijte zálivkou salát a podávejte vychlazené.
   

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *