Francouzský koláč galette s jahodami a rebarborou

Francouzský koláč galette s jahodami a rebarborou

Když jsem tento koláč poprvé pekla u sebe na Slepičárně, dost jsem se bála. Vypadá nádherně, ale TAK složitě! Vražedná kombinace. Jenže rebarboru i jahody miluju, a protože s těmi nemůžete zkazit nic… šla jsem do toho. A vy pojďte taky. Zvlášť, když máte možnost mít obě suroviny ze zahrádky.  Galette s jahodami a rebarborou
 
1 koláčDoba přípravy: 30 minut + 60 minut chlazení těsta + 45 minut pečení

 Ingredience na těsto:
 
280 g hladké špaldové mouky + na pracovní vál50 g kukuřičné mouky70 g třtinového cukrušpetka soli100 g studeného másla1 vejce100 ml podmáslí
 
 Ingredience na náplň:
 
250 g rebarbory250 g jahod150 g třtinového cukru + na posypání1 lžička mleté skořice70 ml jablečného džusu (100% fresh)moučkový cukr na posypání
Postup:

1 Připravte si těsto. Odvažte oba druhy mouky a prosejte je do mísy od robota. Přidejte třtinový cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené studené máslo a těsto začněte propracovávat. Poté přidejte vejce, opět nechte robota běžet, a pak postupně přilévejte podmáslí. Těsto musí být hladké, ale ne tekuté.

2. Pak těsto ještě rukama propracujte, vál si můžete posypat troškou mouky. Kouli z těsta přendejte do potravinářské fólie a nechte v ledničce alespoň hodinu odpočinout.

3. Pomalu si začněte připravovat náplň. Rebarboru podle potřeby oloupejte, dřevnaté konce odkrojte a nakrájejte stonky na tenčí plátky. Přendejte je do mísy. Omyté jahody nakrájejte na plátky a přidejte k rebarboře. Opatrně vmíchejte cukr, skořici a zalijte to jablečným džusem. Promíchejte a nechte odpočinout minimálně 15 minut.

4. Těsto vyndejte na vál, můžete ho podsypat troškou mouky, a vyválejte větší kruh o průměru asi 40 cm. Tloušťka by měla být maximálně 1 cm. Od středu začněte rovnoměrně rozkládat naložené ovoce, tekutinu nechte v míse. Okraje těsta by měly být asi 4 cm, ty nechte suché.

5. Pak těsto postupně překládejte přes směs. Okraje těsta potřete tím, co vám zbylo v míse po ovoci. Zlehka ještě posypte třtinovým cukrem. Pečte v předehřáté troubě buďto v páře při 150 °C ,nebo v horkovzdušné při 155 °C dozlatova, asi
45 minut. V průběhu pečení můžete okraje ještě potřít. Nakonec nechte galette vychladnout na mřížce a teprve poté pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

TIP:
Na galette je skvělé, že můžete náplň měnit podle sezony. Například na podzim jsou skvělá jablka se skořicí a ořechy. Uprostřed léta zase zralé meruňky. Galette ale můžete upéct i na slaný způsob. Zkuste sýry a čerstvé bylinky, jak to dělávají Francouzi.   

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *