Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby. Dejte další stop plýtvání!

Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby. Dejte další stop plýtvání!

O plýtvání potravinami, resp. o způsobem, jak ho můžete doma minimalizovat, už jsem jednou psala. Ale tohle téma se nikdy nevyčerpá. A je dobré vědět, že další krok na cestě ke konci plýtvání může být i taková maličkost, jako fakt, že budete přesně vědět, co vlastně znamená „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“ anebo „datum spotřeby“. Spousta lidí je z toho zmatená a kvůli špatnému „překladu“ vyhazuje i potraviny, které jsou úplně v pohodě. V Anglii tuto důležitost připomíná stále Jamie Oliver. U nás se do boje proti plýtvání dal třeba talentovaný kuchař Martin Škoda, který se pro tento rok rozhodl spolupracovat s webem www.konecplytvani.cz. V jeho rámci přináší fantastické recepty na to, co dělat, když vám doma zbude oschlá zelenina nebo nedojedené kuře… A čím více se o konec plýtvání budete zajímat i vy, jen dobře.  Alarmující statistikyS jídlem se totiž neuvěřitelně plýtvá. V Česku na každého z nás připadá každý
rok bezmála 90 kg vyhozeného jídla. V celé Evropě se pak každý rok vyhodí
na 88 milionů tun potravin, což je vlastně doslova nepředstavitelné množství. Evropská unie se proto zavázala do roku 2030 snížit plýtvání na polovinu.
U nás tomu začal nahrávat třeba už jen nový zákon, který velkým obchodům
s potravinami nad 400 metrů rozlohy přiřknul povinnost nevyhazovat neprodané potraviny, ale předávat je do potravinové banky. Těch je u nás celkem
14 a dokážou doslova zachránit život těm, kteří nemají na jídlo. Ale pomáhají zásobovat třeba i domovy seniorů a jiné potřebné organizace.  A teď už k tomu, co přesně znamená „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“ nebo „doporučené datum spotřeby“: „Minimální trvanlivost do“ (v angličtině „best before“) vám dává šanci spotřebovat takto označené potraviny i pár dní po uvedeném datu. Jsou tak označované zmrazené potraviny, těstoviny, rýže, konzervy, oleje, čokolády nebo bonbony. Platí, že pokud všechno správně skladujete, pak i po uplynutí „minimální trvanlivosti“ potravinu nejprve rozbalte, a teprve podle jejího aktuální stavu se rozhodněte, jestli to s ní ještě můžete zkusit.

U těchto potravin pak ještě bývá označení „po otevření spotřebujte do xx dnů“. Tímto doporučením se pak pro změnu striktně řiďte. Platí to třeba i pro trvanlivé potraviny, jako je trvanlivé mléko. Do otevření ho můžete mít v kuchyni na lince, jak chcete, i pár dní po uplynutí minimální trvanlivosti. Jakmile ho ale otevřete, musí do lednice a zmizet do tří dnů.

Jinak opravdu přemýšlejte a takto označované produkty bezhlavě nevyhazujte. Evropská unie kvůli špatnému výkladu tohoto označení už dokonce zvažuje jeho změnu – právě s ohledem na snižování plýtvání jídlem.  „Datum spotřeby“ nebo „Spotřebujte do“ (v angličtině „use by date“) je přísnější označení určené pro potraviny rychlé spotřeby. Vakuově balené sýry, šunky
nebo naporcované maso… Datum, které je na takových produktech uvedené,
je nejzazší možné datum spotřeby. Tam si moc s posouváním poživatelnosti nepohrávejte. Zvlášť ne v případě, kdy chystáte jídlo pro děti. To je ale asi všem jasné. Upotřebitelnost můžete v tomto případě prodloužit jen jediným způsobem: totiž že takto označenou potravinu zamrazíte. Podle pravidel, ideálně „šokově“, tak, aby jakékoliv bakterie neměly šanci. 
 Tak schválně: vyhazujete zbytečně, nebo jste v tom měli jasno? Napište nám! Za vaše názory a zkušenosti budeme moc rády. Stejně jako za konkrétní tipy, jak se posunout v plýtvání jídla dál!   foto: jamieoliver.com

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *