Jahody obsahují velké množství vody, více než 80 %, jsou plné vitamínu C, obsahují i vitamíny skupiny B nebo provitamin A. Z minerálních látek vám nabídnou draslík, vápník, fosfor nebo železo a mangan. Celkově dobře působí na imunitu, jsou protizánětlivé i antibakteriálně a podporují krvetvorbu. To je jen pár příkladů
z toho, jak prospěšné pro vaše tělo mohou být.
První ochutnání
Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale zvlášť v počátku se je dětem snažte trochu „zmírnit“ přidáním jogurtu, tvarohu nebo smetany. Obsahují totiž hodně kyseliny šťavelové, která při prvním ochutnání může úplně malé prcky odradit. Kdy by
k takovému ochutnání mělo dojít? Máme tu sice tzv. imunologické okénko mezi 4.-6. měsícem, kdy je nejméně rizikové ochutnávat nové potraviny. Ale jahody samotné by neměly být úplně mezi prvními. Přidejte je třeba po prvních banánech, jablkách, hruškách… rozmixujte spolu s nimi do jogurtu. Prostě, pomalu. Ideálně
z ověřených bio nebo domácích zdrojů. Opravdu ze záhonu. Déle než do jednoho roku ale určitě nečekejte. I ten jeden rok je opravdu zbytečně moc. Obávat se nemusíte ani alergických reakcí. Nejsou tak časté, jak se povídá. Nejvíce se projevují kopřivkou, na kterou zabírají klasická antihistaminika v masti nebo kapičkách. Vážnější projevy jsou spíše velmi vzácné.
Z jahod, respektive jejich listů, můžete také až do podzimu vařit doma čaj. Ale pozor, ne z klasických zahradních, resp. zahradnických odrůd. Čaj se vaří vždycky jen z lesních anebo z jahod, kterým se říká trávnice. Listy jsou mnohem menší
a příjemně aromatické. Čaj se dá pít dlouhodobě nebo ze sušených listů udělejte základ do vlastní bylinkovo-ovocné čajové směsi. Co se jeho případného zdravotního prospěchu týče, byly prokázané především protizánětlivé účinky.
Samosběr jahod. Stojí to za to!
Jestli je něco u začátku jahodové sezóny jasné, pak to, že malé půlkilové vaničky
z obchodu, ani domácí zásoby ze zahrady jen tak někoho neuspokojí. Jahod je prostě pořád málo. A samosběr tenhle nedostatek snadno vyřeší. Když si totiž najdete nejbližší samosběrné místo, jahodovou farmu, můžete si za hodinu trhání odvést třeba osm devět kilo sladkých rudých plodů, a doma se konečně přejíst dle libosti. A pak zavařovat, mrazit, péct z jahod, motat je do knedlíků. Cokoliv. Samosběr vám navíc dopřeje kontrolu nad tím, co si odvezete domů, pro rodinu je to skvělá zábava. A znamená také ušetřené peníze. Protože jahody ze samosběru stojí v průměru o třetinu méně než jahody už natrhané.
i moravské stálice tam najdete. Vraňany, Čejkovice, Piletice, Zdice, Bratčice… Nebo se jednoduše poptejte u sousedů, kde mají samosběr vyzkoušený.
A aby toho nebylo málo, každý rok se na přelomu května a června můžete vydat
i na neuvěřitelné jahodové slavnosti. Na ty nejznámější můžete vyrazit o víkendu 2.-3. června na Zahradu Čech do Litoměřic. Jahody se budou kutálet všude kolem. S čokoládou, šlehačkou, v knedlících… ale možná vás bude zajímat i jahodové mojito nebo zmrzlina. V sobotu 9. června najdete Jahodové slavnosti také v Mostě a 23. pro změnu třeba v Kadani, Užijte si je.
A pozor, už zítra u nás? Pekelně dobrý recept na jahodový koláč!!!