Chřest: zelený, nebo bílý? Za ochutnání stojí oba

Chřest: zelený, nebo bílý? Za ochutnání stojí oba

Jeho sezóna začíná už na konci dubna a gurmáni se nemohou dočkat, až zase ochutnají jeho křehké stonky. Pokud s ním teprve začínáte, potřebujete vědět
pár věcí. Třeba… podle čeho poznáte, že kupujete opravdu čerstvý chřest, kde se
u nás pěstuje nejlepší, jak ho připravíte na vaření a který chřest se hodí na co… Tak jdeme na to?
 Upřímně? Vypadá poměrně nenápadně. Ale už s první sklizní je po chřestu velká sháňka. Jeho křehkost je nezaměnitelná i nenahraditelná a chuť stejně tak. Navíc je velmi zdravý a patří k těm tzv. dietním potravinám. Je v něm totiž hodně vody, obsahuje značný podíl vlákniny a samozřejmě, i nezanedbatelné množství vitamínů a minerálních látek. Za zmínku stojí antioxidanty: vitamíny C a E, které chrání pokožku před oxidativním stresem. A vitamíny skupiny B, jež pomáhají
ku zdraví nervové soustavě. Z minerálních látek nabízí značný obsah draslíku. Říká se o něm také, že prospívá ledvinám a čistí krev.
 Kupte si opravdu čerstvý chřestAby vám skutečně chutnal, musí být jednoduše čerstvý. V obchodě nebo na farmářském trhu proto dávejte velký pozor:

Zelený chřest by měl mít svěže zelenou barvu, nesmí být gumový. Když hovezmete do ruky, spíš byste měli mít obavy, že se při pohnutí přelomí. Konec stonků nesmí být příliš oschlý, popraskaný, nebo dokonce plesnivý. To všechno mluví proto, že si poležel ve skladu. Takový chřest by vás jen zklamal. Jen čerstvý zelený chřest je jemný, dá se křupat i zasyrova,

A proč je vlastně zelený? Na rozdíl od bílého chřestu jsou totiž jeho stonky vystavené slunečním paprsků a obsahují cenný chlorofyl.  

Hodí se jen tak, zasyrova křupat v salátku, skvělý je i v těch ovocných, například ve spojení s jahodami! Můžete ho krátce blanšírovat a dát si ho se ztraceným vejcem a holandskou omáčkou, nakrájet jej do těstovin, rizota, přimíchat ho do náplně na slaný koláč neboli quiche… Bílý chřest při pěstování slunce nevídá. Je zakrytý, někdy se mu také říká bělený a na poli je déle než zelený chřest. Je dřevnatější, potřebuje déle vařit – nejen aby byl měkký, ale také aby se zbavil štiplavější chuti. Při nákupu musí mít každopádně pevnou, žlutobílou hlavičku. Zbytek je bílý. Pokud už chytil nafialovělý odstín, je víceméně přezrálý. A samozřejmě zkontrolujte konce: jak moc jsou popraskané či oschlé a zda neplesniví. Takové určitě nekupujte.  Bílý chřest se používá nejčastěji do polévek, většinou v mixu s další zeleninou, jako je hrášek, špenát nebo pórek. Ale také ho můžete zapéct do koláče nebo přidat do těstovin. Jen o něm budete chuťově prostě víc vědět. Úplně nejrychlejší recept doporučuje bílý chřest povařit, přelít trochou másla a zasypat parmazánem nebo ovčím sýrem Pecorino.  Chřest a příprava na vaření
Než si na něm pochutnáte, musíte ho ale dobře připravit. Zelený chřest baby, ten úplně nejčerstvější a nejmladší, ani nemusíte loupat. Jen ho nechte chvíli ve studené vodě, aby zdůraznila jeho čerstvost. Pokud už máte větší zelený chřest, odkrojte dřevnatý konec a spodní třetinu oloupejte škrabkou. Jdete-li vařit bílý chřest, také odkrojte oschlý konec a oloupejte jej pro změnu takřka celý. Skončit byste měli asi centimetr nebo dva pod jeho hlavičkou. Voda na vaření chřestu by měla být slaná a pozor: chřest na vaření ideálně svažte, aby se mohl vařit „na stojáka“. Hlavičky nenamáčejte, ty zůstanou, jak jsou. 
 Zelený chřest potřebuje asi 2-5 minut a aby zůstal zelený, znovu mu po uvaření dopřejte studenou koupel. Zkrátka, zblanšírujte ho. Pokud ho rovnou jdete jíst, tento krok pochopitelně vynechte. Bílý chřest potřebuje delší dobu. Klidně až
8 minut. A pak už dobrou chuť!
 Slavnosti chřestu 2018
Chřest se u nás pěstuje na spoustě míst, ale dvě jsou asi neznámější: na Mělnicku a v okolí moravských Ivančic. Právě tam se také ještě tento víkend, až do neděle 20. 5. 2018, můžete vydat na nefalšované Slavnosti chřestu a vína.
V praxi to znamená, že ochutnáte opravdu to nejlepší. Pozvání přijal například šéfkuchař Přemek Forejt, který vaří v olomoucké restauraci Entrée a patří mezi nejvyhledávanější a nejtalentovanější šéfkuchaře v Česku. Na gastroscéně se objeví v neděli, a vy byste si ho neměli nechat ujít! Více zjistíte na webu www.slavnostichrestu.cz. A zítra si tady u nás na webu nenechte ujít jednu vynikající chřestovou polévku! Recept už pro vás chystáme! 
 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *