Nezapomenutelné buchtičky se šodó (nejen) pro děti

Nezapomenutelné buchtičky se šodó (nejen) pro děti

Já vím, je to kynuté těsto. Je s tím práce. Chce to čas a nějakou tu praxi. Ale jestli něco stojí za trochu námahy, pak nezapomenutelné buchtičky se šodó. Navrchu správně máslově křehké, uvnitř jemné těsto a šodó, které si budou chtít všichni pořád přidávat. Tak jdeme na to? 
Buchtičky se šodó
 
Na 1 pekáčekDoba přípravy: 2,5 hodiny
 
 INGREDIENCE na buchtičky:500 g polohrubé mouky30 g čerstvého droždí100 g třtinového cukru250 ml mlékašpetka soli2 žloutkykůra z 1 bio citrónu120 g másla + na vymazání a potření buchtičekhladká mouka na posypání válu INGREDIENCE na šodó:200 ml smetany ke šlehání (33%)1 bio vanilkový cukr1 vanilkový lusk3 žloutky40 g třtinového cukru 
POSTUP:

1. Polovinu mléka nahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžičku z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek. V míse smíchejte 150 g mouky, zbývající vlažné mléko a hotový kvásek. Promíchejte, zaprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple 15 minut kynout.

2. Zbylou mouku smíchejte se solí, cukrem, žloutky a kůrou z citrónu. Nakonec vmíchejte rozpuštěné (ale ne horké) máslo. Vše zapracujte se vzešlým kváskem. Zaprašte moukou a nechte asi hodinu a půl kynout v teple. Těsto zatím
zdvojnásobí svůj objem.

3. Vál posypte hladkou moukou, pekáček vymažte máslem. Troubu předehřejte
na 180 °C. Z těsta vytvořte dva užší, delší válečky. Ty nakrájejte na menší pravidelné plátky. Vytvarujte je do stejně velkých kuliček a skládejte je
do pekáčku těsně k sobě. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem.
4. Pekáček vložte do předehřáté trouby a buchtičky pečte dozlatova, tedy asi
20 až 30 minut (podle velikosti). Mezitím si připravte šodó.

5. Do rendlíku dejte smetanu, vanilkový cukr, vanilkový lusk i zrnka. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté stáhněte. Vyjměte lusk, přidejte žloutky a cukr a za stálého míchání opět přiveďte téměř k varu, pozor, nesmí se vařit úplně. Stáhněte teplotu a zahřívejte do zhoustnutí. Podávejte s buchtičkami.

 TIP:Pokud byste měli pocit, že vám šodó nehoustne, pak můžete do smetany vmíchat práškový vanilkový pudink.   

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *