Buchtičky se šodó
POSTUP:
1. Polovinu mléka nahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžičku z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek. V míse smíchejte 150 g mouky, zbývající vlažné mléko a hotový kvásek. Promíchejte, zaprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple 15 minut kynout.
2. Zbylou mouku smíchejte se solí, cukrem, žloutky a kůrou z citrónu. Nakonec vmíchejte rozpuštěné (ale ne horké) máslo. Vše zapracujte se vzešlým kváskem. Zaprašte moukou a nechte asi hodinu a půl kynout v teple. Těsto zatím
zdvojnásobí svůj objem.
3. Vál posypte hladkou moukou, pekáček vymažte máslem. Troubu předehřejte
na 180 °C. Z těsta vytvořte dva užší, delší válečky. Ty nakrájejte na menší pravidelné plátky. Vytvarujte je do stejně velkých kuliček a skládejte je
do pekáčku těsně k sobě. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem.
4. Pekáček vložte do předehřáté trouby a buchtičky pečte dozlatova, tedy asi
20 až 30 minut (podle velikosti). Mezitím si připravte šodó.
5. Do rendlíku dejte smetanu, vanilkový cukr, vanilkový lusk i zrnka. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté stáhněte. Vyjměte lusk, přidejte žloutky a cukr a za stálého míchání opět přiveďte téměř k varu, pozor, nesmí se vařit úplně. Stáhněte teplotu a zahřívejte do zhoustnutí. Podávejte s buchtičkami.