Jaro je tu, a s ním i medvědí česnek!

Jaro je tu, a s ním i medvědí česnek!

Jakmile oslavíme Velikonoce, vím, že je na čase se porozhlédnout po medvědím česneku. Máme pár míst, kde jej sbíráme. Seženete jej už ale i ve vybraných obchodech a na farmářských trzích. Tak si ho nenechte ujít a inspirujte se v našich receptech.

Co o medvědím česneku víme?

Jedná se o jarní vytrvalou léčivou bylinku, která začíná růst nejčastěji na přelomu března a dubna. Vyznačuje se podlouhlými listy a dlouhou cibulí. Ke konci května pak kvete drobnými bílými kvítky. Roste na vlhkých a stinných místech kolem potoků, říček, ale i v lesích. Pozor si při sbírání musíte dát jen na to, abyste místo něj domů nepřinesli jedovaté listy konvalinek. Tyhle dvě rostlinky si jsou poměrně dost podobné, ale u medvědího česneku listy vyrůstají jednotlivě ze země, u konvalinky jsou vždy dva proti sobě. Poradí vám také vůně listů, a pokud se k jeho sbírání dostanete až v době květu, rozeznáte je snadno: konvalinky voní… jako konvalinky, květ medvědího česneku jako česnek.

Čím prospěje vašemu tělu?

Už tím, že je to čerstvá zelená bylina, znamená přísun enzymů a chlorofylu. Ví se o něm ale i to, že pomáhá s vysokým tlakem, cholesterolem a je vynikající jako antibakteriální prostředek. Pokud by se u vás doma ještě objevily bacily, je medvědí česnek opět skvělé řešení. Funguje i na kašel!

Na co se hodí v kuchyni?

Asi nejčastěji se z medvědího česneku dělá pesto. Můžete jej ale přidat do pomazánek, polévek, omelet. Vlastně kamkoliv, kde se hodí česnek. Na rozdíl od toho klasického, je ten medvědí jemný, a i přesto pikantní. Když ho nakrájíte už do hotového jídla, zachová si podobně jako bylinky nejvíce prospěšných látek.

POZOR!

Na medvědí česnek mohou být lidé i alergičtí, ale naštěstí se to moc často nestává. Já ho sama jím, i když klasický česnek velmi těžce trávím.

TIP:

Aby vám v lednici déle vydržel, můžete ho omýt ve studené vodě a pak zabalit do ubrousku (vlhkého, aby neuvadl!). Nebo ho nasekejte a zamrazte, uchová si svou čerstvou sílu. A pokud ho nechcete jít hledat nebo nevěříte supermarketům, zajděte na farmářské trhy. Třeba na pražskou Náplavku přivezou houbaři a bylinkáři ten úplně nejvíc čerstvý! Více zjistíte na www.farmarsketrziste.cz.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *