Jaro je tu, a s ním i medvědí česnek!

Jaro je tu, a s ním i medvědí česnek!

Jakmile oslavíme Velikonoce, vím, že je na čase se porozhlédnout po medvědím česneku. Máme pár míst, kde jej sbíráme. Seženete jej už ale i ve vybraných obchodech a na farmářských trzích. Tak si ho nenechte ujít a inspirujte se
v našich receptech.
 Co o medvědím česneku víme?Jedná se o jarní vytrvalou léčivou bylinku, která začíná růst nejčastěji na přelomu března a dubna. Vyznačuje se podlouhlými listy a dlouhou cibulí. Ke konci května pak kvete drobnými bílými kvítky. Roste na vlhkých a stinných místech kolem potoků, říček, ale i v lesích. Pozor si při sbírání musíte dát jen na to, abyste místo něj domů nepřinesli jedovaté listy konvalinek. Tyhle dvě rostlinky si jsou poměrně dost podobné, ale u medvědího česneku listy vyrůstají jednotlivě ze země,
u konvalinky jsou vždy dva proti sobě. Poradí vám také vůně listů, a pokud se k jeho sbírání dostanete až v době květu, rozeznáte je snadno: konvalinky voní… jako konvalinky, květ medvědího česneku jako česnek. ¨
 Čím prospěje vašemu tělu?
Už tím, že je to čerstvá zelená bylina, znamená přísun enzymů a chlorofylu.
Ví se o něm ale i to, že pomáhá s vysokým tlakem, cholesterolem a je vynikající jako antibakteriální prostředek. Pokud by se u vás doma ještě objevily bacily, je medvědí česnek opět skvělé řešení. Funguje i na kašel!
 Na co se hodí v kuchyni?Asi nejčastěji se z medvědího česneku dělá pesto. Můžete jej ale přidat do pomazánek, polévek, omelet. Vlastně kamkoliv, kde se hodí česnek. Na rozdíl od toho klasického, je ten medvědí jemný, a i přesto pikantní. Když ho nakrájíte už
do hotového jídla, zachová si podobně jako bylinky nejvíce prospěšných látek.
 POZOR!Na medvědí česnek mohou být lidé i alergičtí, ale naštěstí se to moc často nestává. Já ho sama jím, i když klasický česnek velmi těžce trávím.

TIP:
Aby vám v lednici déle vydržel, můžete ho omýt ve studené vodě a pak zabalit
do ubrousku (vlhkého, aby neuvadl!). Nebo ho nasekejte a zamrazte, uchová si svou čerstvou sílu. A pokud ho nechcete jít hledat nebo nevěříte supermarketům, zajděte na farmářské trhy. Třeba na pražskou Náplavku přivezou houbaři
a bylinkáři ten úplně nejvíc čerstvý! Více zjistíte na www.farmarsketrziste.cz.   

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *