Máslový kynutý věnec na velikonoční stůl

Máslový kynutý věnec na velikonoční stůl

Na Bílou sobotu se často peče. Ať už mazanec, beránek, nebo třeba tento věnec. Slibuji, že kynuté těsto vás naučím, pokud potřebujete. Bude vláčné i nadýchané. A vůně másla se ponese celým domem jako takový milý velikonoční bonus…

Velikonoční kynuté věnečky

Asi 4 věnečky
Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

250 ml plnotučného mléka
30 g čerstvého droždí
100 g třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr
2 žloutky + 1 celé vejce na potření
110 g másla
špetka soli
500 g hladké mouky (může být i hladce namletá špaldová mouka) + na podsypání
2 hrsti nasekaných brusinek
uvařená vejce na ozdobu
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Část vlažného mléka smíchejte s rozdrobeným droždím a 1 lžící z odměřeného množství cukru. V teple nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete žloutky se změklým máslem a oběma druhy cukru v pěnu.
2. Přidejte vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko, sůl a prosátou mouku. Uhněťte pružné, hladké těsto. Přikryjte jej čistou utěrkou a nechte v teple hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
3. Poté do těsta zapracujte pár nasekaných brusinek, část celých si nechte stranou. Těsto na pomoučněném válu rozdělte na 4 díly, ty zase každý na 3 díly. Upleťte copy, na konci je spojte k sobě a doprostřed dejte skořápku od vajíčka (aby si udržely tvar věnce).
4. Troubu předehřejte na 180 °C. Věnečky přendejte na plechy (na jeden se vejdou 2 věnečky) a nechte ještě chvilku kynout. Poté je potřete vyšlehaným vejcem a ozdobte zbývajícími brusinkami.
5. Věnečky pečte dozlatova, asi 20 minut. Průběžně je ještě můžete potřít vyšlehaným vejcem. Po upečení je nechte vychladnout, opatrně vyndejte skořápky, ozdobte vejcem uvařeným natvrdo a posypte moučkovým cukrem.

TIP:

Místo brusinek můžete použít i rozinky. Nebraňte se ani plátkům mandlí a do těsta přidejte kůru z bio citrónu. A pokud nevíte, co se zbylými bílky, už zítra vám přineseme další sladkou inspiraci!

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *