Na Bílou sobotu se často peče. Ať už mazanec, beránek, nebo třeba tento věnec. Slibuji, že kynuté těsto vás naučím, pokud potřebujete. Bude vláčné i nadýchané. A vůně másla se ponese celým domem jako takový milý velikonoční bonus…
Velikonoční kynuté věnečky
Asi 4 věnečky
Doba přípravy: 2 hodiny
Ingredience:
250 ml plnotučného mléka
30 g čerstvého droždí
100 g třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr
2 žloutky + 1 celé vejce na potření
110 g másla
špetka soli
500 g hladké mouky (může být i hladce namletá špaldová mouka) + na podsypání
2 hrsti nasekaných brusinek
uvařená vejce na ozdobu
moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Část vlažného mléka smíchejte s rozdrobeným droždím a 1 lžící z odměřeného množství cukru. V teple nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete žloutky se změklým máslem a oběma druhy cukru v pěnu.
2. Přidejte vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko, sůl a prosátou mouku. Uhněťte pružné, hladké těsto. Přikryjte jej čistou utěrkou a nechte v teple hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
3. Poté do těsta zapracujte pár nasekaných brusinek, část celých si nechte stranou. Těsto na pomoučněném válu rozdělte na 4 díly, ty zase každý na 3 díly. Upleťte copy, na konci je spojte k sobě a doprostřed dejte skořápku od vajíčka (aby si udržely tvar věnce).
4. Troubu předehřejte na 180 °C. Věnečky přendejte na plechy (na jeden se vejdou 2 věnečky) a nechte ještě chvilku kynout. Poté je potřete vyšlehaným vejcem a ozdobte zbývajícími brusinkami.
5. Věnečky pečte dozlatova, asi 20 minut. Průběžně je ještě můžete potřít vyšlehaným vejcem. Po upečení je nechte vychladnout, opatrně vyndejte skořápky, ozdobte vejcem uvařeným natvrdo a posypte moučkovým cukrem.
TIP:
Místo brusinek můžete použít i rozinky. Nebraňte se ani plátkům mandlí a do těsta přidejte kůru z bio citrónu. A pokud nevíte, co se zbylými bílky, už zítra vám přineseme další sladkou inspiraci!