Tradiční velikonoční nádivka netradičně bez masa

Tradiční velikonoční nádivka netradičně bez masa

Tradiční nádivka neboli hlavička k velikonočnímu menu prostě patří. Zapéká se samostatně, nebo se dává například do kuřete. Zkuste variantu bez masa, a pokud budou již kopřivy, rozhodně se jim nebraňte. Nahraďte jimi klidně část špenátu.  
Velikonoční nádivka
 
4 porceDoba přípravy: 60 minut 
Ingredience:
 
4 celozrnné toastové chleby200 ml smetany ke šlehání500 g čerstvého špenátu2 jarní cibulky1 lžíce olivového oleje100 g hrášku (může být mražený)sůl a pepř2 vejce (zvlášť žloutek a bílek)bylinky (pažitka, petrželka)máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formiček 
Postup:

1. Celozrnné toasty nakrájejte na kostičky a namočte je v míse do smetany. Spařte špenát, vyždímejte z něj přebytečnou vodu a nasekejte jej na menší kousky. Jarní cibulku nakrájejte.

2. Předehřejte si troubu na 180 °C. Na pánvi rozehřejte olej, krátce na něm orestujte jarní cibulku, přidejte špenát a hrášek. Osolte a opepřete. Celou směs
z pánve vmíchejte k pečivu namočenému ve smetaně. Přidejte žloutky a nakonec zapracujte vyšlehaný sníh z bílků a nasekané bylinky.

3. Vymažte formičky máslem a vysypte je strouhankou. Vyložte je směsí
na nádivku a pečte dozlatova, asi 45 minut. Hotovou nádivku podávejte tak, jak
ji máte rádi.

 TIP:Nádivku snadno připravíte i z bezlepkového chleba. Místo tradičního uzeného masa můžete na pánev přidat i pokrájenou kvalitní dušenou šunku. Vláčnost pak nádivce dodá 100 ml domácího vývaru. Ten přidávám na pánev ke špenátu
a nechávám jej redukovat…
     

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *