Tradiční velikonoční nádivka netradičně bez masa

Tradiční velikonoční nádivka netradičně bez masa

Tradiční nádivka neboli hlavička k velikonočnímu menu prostě patří. Zapéká se samostatně, nebo se dává například do kuřete. Zkuste variantu bez masa, a pokud budou již kopřivy, rozhodně se jim nebraňte. Nahraďte jimi klidně část špenátu.

Velikonoční nádivka

4 porce
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

4 celozrnné toastové chleby
200 ml smetany ke šlehání
500 g čerstvého špenátu
2 jarní cibulky
1 lžíce olivového oleje
100 g hrášku (může být mražený)
sůl a pepř
2 vejce (zvlášť žloutek a bílek)
bylinky (pažitka, petrželka)
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formiček

Postup:

1. Celozrnné toasty nakrájejte na kostičky a namočte je v míse do smetany. Spařte špenát, vyždímejte z něj přebytečnou vodu a nasekejte jej na menší kousky. Jarní cibulku nakrájejte.
2. Předehřejte si troubu na 180 °C. Na pánvi rozehřejte olej, krátce na něm orestujte jarní cibulku, přidejte špenát a hrášek. Osolte a opepřete. Celou směs z pánve vmíchejte k pečivu namočenému ve smetaně. Přidejte žloutky a nakonec zapracujte vyšlehaný sníh z bílků a nasekané bylinky.
3. Vymažte formičky máslem a vysypte je strouhankou. Vyložte je směsí na nádivku a pečte dozlatova, asi 45 minut. Hotovou nádivku podávejte tak, jak ji máte rádi.

TIP:

Nádivku snadno připravíte i z bezlepkového chleba. Místo tradičního uzeného masa můžete na pánev přidat i pokrájenou kvalitní dušenou šunku. Vláčnost pak nádivce dodá 100 ml domácího vývaru. Ten přidávám na pánev ke špenátu a nechávám jej redukovat…

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *