K večeři budou... slané palačinky se špenátem!

K večeři budou... slané palačinky se špenátem!

Až se pustíte do ranního víkendového rituálu palačinkování, nechte si jich pár na slanou večeři. Nebo rovnou pozměňte trošku recepturu těsta a nachystejte si zapečené palačinky naprosto plánovaně. Se špenátem jako jarní ingrediencí neuděláte chybu!
 
Zapečené palačinky se špenátem
 
4 porceDoba přípravy: 60 minut + chlazení
 
 Ingredience na palačinky:
 
500 ml plnotučného mléka4 vejce5 lžic polohrubé mouky3 lžíce hladké špaldové moukyšpetka solikůra z bio citrónuolej na potření pánve na náplň:
 
1 kg čerstvého špenátu2 lžíce olivového oleje + na vymazání zapékací formysvazek jarní cibulkysůl a pepřsušený česnek (může být i čerstvý)200 g žervé2 vejce
 
Na zapečení:
 
4 vejce200 ml plnotučného mléka (nebo smetany)sůl a pepřparmazánčerstvý tymián
 
 Postup:
1. Připravte si těsto na palačinky. Promíchávejte v robotu mléko s vejci a postupně přisypávejte mouky a sůl. Nakonec přidejte kůru z citronu a vyšlehejte. Těsto nechte v chladu odpočinout alespoň 30 minut.

2. Poté potřete pánev olejem a smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Nechte je na kuchyňské desce vychladnout.
3. Špenátové listy spařte vroucí vodou, vymačkejte přebytečnou vodu a nasekejte. Na pánvi orestujte na oleji nasekanou jarní cibulku spolu se špenátem. Přidejte sůl, pepř, sušený česnek, vmíchejte žervé a vejce.

4. Špenátovou směs rozdělte na palačinky. Zarolujte je a vyskládejte do olejem vymazané formy. Troubu předehřejte na 180°C.

5. Na zapékání vyšlehejte vejce s mlékem, osolte, opepřete a zalijte palačinky ve formě. Navrch nastrouhejte parmazán a ozdobte tymiánem. Pečte dozlatova, asi 30 minut. A pak, teplé, podávejte.
 
TIP:
Moje starší dcera miluje i zapečené palačinky s kvalitní šunkou a nastrouhaným parmazánem. V Bretani se ale třeba palačinky z pohankové mouky (galletes)
zapékají s tlačenkou, což ocení hlavně tatínci!
   

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *