Univerzální křehké palačinky: nasladko k snídani, naslano k večeři!

Univerzální křehké palačinky: nasladko k snídani, naslano k večeři!

Palačinky máme všichni spojené hlavně s víkendem, kdy se dlouho sedí u snídaně. Ale dají se rychle nachystat i na svačinu nebo upéct k večeři, a pak doladit do slané verze. U nás se nejčastěji zapékají se sýrem. Ale můžete i se špenátem nebo třeba s obojím… To, na čem záleží nejvíc, je ve všech případech stejně těsto. Tady je proto můj osvědčený recept na palačinky. Budou krásně křehké, uvidíte! 
Palačinky s marmeládou a jogurtem

Asi na 12 palačinek
Doba přípravy: 60 minut (včetně chlazení těsta)
 
 Ingredience:
 
500 ml plnotučného mléka4 vejce (ideálně v bio kvalitě)8 lžic polohrubé moukyšpetka solikůra z bio citronu (nemusí být)1 lžíce bio vanilkového cukru (nemusí být)olej na potření pánvemarmeláda nebo sezónní ovocebílý jogurt
 
 Postup:
1. Vyšlehejte mléko s vejci a postupně přidávejte mouku. Nezapomeňte na špetku soli a nakonec můžete vmíchat i kůru z citrónu a vanilkový cukr. Pořádně všechno prošlehejte a nechte v chladu ideálně 40 minut odpočinout. Palačinky se vám pak při smažení nebudou tolik trhat.

2. Pánev potřete olejem, rozehřejte a smažte na ní tenké palačinky z obou stran dozlatova. Při obracení vám pomůže dlouhá cukrářská špachtle.

3. Hotové palačinky potřete marmeládou nebo ozdobte kousky sezónního ovoce
a přidejte bílý jogurt. Zabalte je a podávejte.
 
TIP:Těsto na palačinky připravíte i z pohankové mouky, ideální je jemně namletá. Budou pak ještě křehčí. Nebojte se ani špaldové mouky. A pokud seženete sladké čerstvé jahody, můžete je krátce podusit s troškou agáve sirupu a pomazat jimi palačinky místo marmelády.   

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *