Éčka? Nejvíc škodí vašim dětem!

Éčka? Nejvíc škodí vašim dětem!

My dvě (Jana i Jana) vám to budeme opakovat horem dolem: čím méně známých „E“ najdete ve složení potravin, tím lépe. Sice je potřeba říct, že ne všechno, co
má označení „E“, je nevhodné či zdraví škodlivé. A také víme, že vlastně všechna „éčka“ jsou schválená Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Jenomže
v případě dětí jde přesto o to, že zvláště některým aditivům je lepší se vyhýbat. Čert aby se v tom vyznal, že? Přesto neztrácejte hlavu a pojďte číst. 
 Éčka jsou jednoduše přídatné látky, jimiž si potravinářský průmysl pomáhá: aby potraviny déle vydržely, neplesnivěly, byly dobře zakonzervované, více zahuštěné, ale také někdy prostě jen lépe vypadaly (jakkoliv platí nařízení, že žádné „éčko“ nesmí zakrývat nedostatek potraviny). Jsou to tedy barviva, zahušťovadla, emulgátory, leštidla, stabilizátory, sladidla, konzervanty… Nutno říct, že v Čechách jsme před nimi poměrně dobře chráněni. V roce 2013 u nás bylo schválených jen 340 přídatných látek neboli éček, zatímco jich existují tisíce. To, co tedy výrobci do pytlíčků, konzerv nebo krabiček s potravinami přidají, muselo projít schválením. V našem případě u Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. A u každého z éček je navíc přesně řečeno, u kterých potravin je v pořádku a u kterých ne.
 
Co mohou dospělí, dětem může vadit
Na druhou stranu, že to je schválené, neznamená, že to je úplně v pohodě. Někdy se za označením E skrývají jen vitaminy (E101 je riboflavin neboli vitamin B6, E160 jsou karoteny, E300 zase vitamin C). Někdy neškodná barviva (E100 je kurkumin). Někdy jsou to nicméně chemické sloučeniny, které se vám ani nechce moc číst
a je na místě říct si, jestli jsou v pohodě hlavně pro děti. A v jakém množství!!! Pokud se v éčkách chcete jednou pro vždy vyznat, asi vás zklamu. Naučit se jich všech více než 300 je nereálné. Přesto si jejich seznam můžete pročíst například na webu www.ferpotravina.cz, který u každého éčka smysluplně sepsal, jestli jsou vhodné právě i pro vaše děti. U mnoha z nich zjistíte, že pro dospěláky jsou OK, ale u dětí je třeba zbystřit.
 
Odstrašující případy
Už bylo totiž mimo jiné prokázáno, že přemíra některých éček může u dětí vyvolávat alergie nebo ekzémy! Pro častou spotřebu potravin s umělými barvivy (limonády, sladkosti, ale i slané chipsy, energy drinky a podobně) platí zase varování před hyperaktivitou dětí – tím, že se to opravdu často týká potravin vykazující zároveň přemíru cukru, je to vlastně velmi logické. Nadměrný obsah dusitanů pro změnu může vyvolávat bolesti hlavy nebo zažívací problémy. Když se k éčkům děti dostanou jednou za čas, hroutit se jako u všeho nemusíte. Pokud si ale spočítáte, že přes den sní více polotovarů, průmyslově upravených potravin, sladkostí než ovoce, zeleniny a další přirozené stravy, dá vám to možná odpověď na nejednu nemoc nebo třeba i poruchu učení. To, co děti jí, prostě a definitivně ovlivňuje, kdo jsou a jaké jsou. A vy jako jediní to můžete ovlivnit.
 
Jak se z toho nezbláznit?
Je to vlastně obrovská tíha, znásobená tlakem reklamy, která vám o každém mletém rybím prstu tvrdí, že je to „skutečná ryba“ a vy tomu tak chcete věřit! Věřte, ale naučte se zároveň poznat alespoň ta nejhorší z éček. Těch je jen pár desítek a najdete třeba zase právě na výše zmíněném webu. Spolupracují
i s časopisem dTest, tam nemůžete šlápnout vedle. A pokud máte doma kupu nakoupených zásob, můžete je pro změnu prolustrovat na webu www.ceff.cz. Je to projekt „Potraviny bez zbytečné chemie“ a mapuje opravdu konkrétní výrobky
a jejich obsah éček. I tam najdete jejich seznam a i tam si znovu můžete přečíst upozornění, že nejde až tak o jednotlivá éčka, jako jejich množství. A děti by jich měly mít zkrátka nejméně. Neděste se, zvládnete to. Je to jen o trochu jiném pohledu na etikety u potravin. O snaze méně věřit polotovarům, více vařit, méně kupovat sladkosti, více péct, méně se nechat lákat reklamou, více dát na obyčejný selský rozum…
 
P.S.: Jen tak pro definitivní výstrahu, víte, že třeba koblihy s polevou, které se
na vás v obchodech tak smějou, obsahují v dané polevě mimo jiné syntetický tartrazin, vyrobený z uhelného dehtu? No mňam, ne? Nechci vám radit, ale skoro určitě bude lepší upéct domácí koblihy podle našeho receptu!
   

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *