Svačina na hory? Zkuste pohankové karbanátky!

Svačina na hory? Zkuste pohankové karbanátky!

Možná vás překvapí, jak je lámaná pohanka variabilní. Funguje svým způsobem jako „lepidlo“. Můžete ji použít na sladký způsob třeba s jablky, skořicí a ořechy, nebo ji s námi zkuste do slaných placiček. Můžete si je pak vzít s sebou třeba na hory nebo na výlet místo řízku. 
Pohankové karbanátky

4 porce
Doba přípravy: 50 minut 
Ingredience:

250 g pohanky lámanky
2 jarní cibulkyhrst nasekané pažitky1 lžička sušeného česneku2 vejcesůl a pepřmletý kmínstrouhanka podle potřebyolej na smažení
 
 Postup:
1. Pohanku propláchněte a přesypte do hrnce, kde ji zalijte vodou tak, aby plavala. Musí z ní nakonec být něco jako kaše. Přiveďte ji k varu, snižte teplotu a za stálého míchání vařte asi 2 až 3 minuty. Pak odstavte a nechte trošku vychladnout.

2. Mezitím si nasekejte jarní cibulku a pažitku. Přendejte je do mísy. Přidejte sušený česnek, vejce, sůl, pepř a kmín. Vmíchejte uvařenou pohanku. Nechte asi 10 minut odpočinout. Pokud hmota drží při sobě, pak rovnou tvarujte placičky, a ty obalte ve strouhance. Jestliže nelepí, pak i do těsta přidejte trošku strouhanky.

3. V pánvi rozehřejte olej a placičky smažte z obou stran dozlatova. Přendejte je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Dají se péct ovšem i v troubě. Pokud si vyberete tuto variantu, přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova. Zabere to více času a měli byste je během pečení jednou obrátit, ale stojí to za to.
 
TIP:
Takovéto pohankové karbanátky můžete podávat třeba s kysaným zelím, jako to dělaly naše babičky. Pokud chcete bezlepkovou verzi, pak místo klasické použijte kukuřičnou strouhanku.
 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *