Pohankové karbanátky
4 porce
Ingredience:
250 g pohanky lámanky
1. Pohanku propláchněte a přesypte do hrnce, kde ji zalijte vodou tak, aby plavala. Musí z ní nakonec být něco jako kaše. Přiveďte ji k varu, snižte teplotu a za stálého míchání vařte asi 2 až 3 minuty. Pak odstavte a nechte trošku vychladnout.
2. Mezitím si nasekejte jarní cibulku a pažitku. Přendejte je do mísy. Přidejte sušený česnek, vejce, sůl, pepř a kmín. Vmíchejte uvařenou pohanku. Nechte asi 10 minut odpočinout. Pokud hmota drží při sobě, pak rovnou tvarujte placičky, a ty obalte ve strouhance. Jestliže nelepí, pak i do těsta přidejte trošku strouhanky.
3. V pánvi rozehřejte olej a placičky smažte z obou stran dozlatova. Přendejte je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Dají se péct ovšem i v troubě. Pokud si vyberete tuto variantu, přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova. Zabere to více času a měli byste je během pečení jednou obrátit, ale stojí to za to.
TIP:
Takovéto pohankové karbanátky můžete podávat třeba s kysaným zelím, jako to dělaly naše babičky. Pokud chcete bezlepkovou verzi, pak místo klasické použijte kukuřičnou strouhanku.