Obezita v Čechách ohrožuje více než 150 000 dětí!

Obezita v Čechách ohrožuje více než 150 000 dětí!

Když na konci roku 2017 chystal tým Jamieho Olivera plány na letošní rok, jeden z hlavních bodů bylo věnovat se ještě více prevenci dětské obezity. Dramaticky vzrostla obezita dospělých (od roku 1980 se počet nemocných zdvojnásobil), ale poslední roky je alarmující především nárůst množství dětských pacientů. I u nás. Protože obezita nyní ohrožuje asi 156 000 českých dětí! (foto: www.foodrevolutionday.org)  Nepíše se to dobře, nečte se to dobře. Ale je to tak. Každé čtvrté české dítě je v současné době zatížené nadváhou a 60 % z nich trpí dokonce obezitou. Celkem to bylo ke konci roku 2017 něco kolem 156 000 dětí s váhovými potížemi, aspirujících v budoucnu na závažná onemocnění, jako je vysoký tlak, cukrovka, potíže pohybového aparátu nebo rovnou komplexní onemocnění známé jako metabolický syndrom.
 
Jednou tlusté, navždy tlusté
Nejšílenější na tom všem je, že jak jednou nabere dítě váhu i špatný vztah k jídlu ve svém dětství, má mizivou šanci se kil i nevhodných návyků jednou pro vždy zbavit. Jak v prosinci řekl v rozhovoru pro Český rozhlas přední český dětský obezitolog MUDr. Zlatko Marinov z Fakultní nemocnice Motol, obezitu či nadváhu můžete dítěti nakonec pomoct dostat pod kontrolu, ale v bezpečí před nadbytečnými kily a jejich následky pak nebude vlastně nikdy. Čím dříve k nadváze či obezitě začne mít sklony, tím trvalejší budou. Vliv na finální váhu dítěte pak mají dispozice jeho (pra)rodičů a samozřejmě životní styl, k němuž je dítě vedené. Co se stravovacích návyků týče, úplně nejdůležitější je zvládnout zdravé návyky do tří let. Ideální je mít je pod kontrolou do deseti let. Naučit děti na ovoce, zeleninu, sladké držet na uzdě (pokud nevíte, jak na to, máme pro vás pár tipů v článku Děti vs. sladkosti: jak to vybalancovat) a jít jim hlavně příkladem i v otázkách pohybu. To je vlastně všechno. Je toho málo, ale je to těžké právě proto, že to předpokládá součinnost celé rodiny a stále ten připomínaný vlastní příklad. 
 Děti potřebují zdravé, ne dietní věci
Když už potom vaše děti nějaké kilo navíc prokazatelně trápí, nezkoušejte to zhubnout bez konzultace s odborníky. Důležité je vzít v potaz, že děti pak potřebují jen začít jíst zdravě, nikoliv držet drastické diety (co je doopravdy zdravé a co dietní a dětem do jídelníčku nepatří, si můžete přečíst už brzy v článku sepsaném s Petrem Havlíčkem!) a že bude třeba opatrně zacházet s jejich psychikou. „Motivace“ hláškami o tom, jak blbě vypadají, jsou nemotorné (když za to navíc nesou vinu především rodiče), je cestou do pekla.
 V Anglii to bude velké
Otázkou je pak také, jak se k tomu postaví stát a jaká budou plošná opatření. Automaty se sladkostmi už jsou i u nás ve školách minulostí, ale Jamie Oliver například jednal se starostou Londýna o tom, že v okruhu kolem škol budou k dispozici automaty s čistou pitnou vodou a naopak v okruhu do 400 metrů od škol nevzniknou žádné fastfoody. A do roku 2030 si dal cíl srazit dětskou obezitu na polovinu. Třeba prostřednictvím Food Revolution Day, s nímž se dostal už do všech koutů světa, i k nám. A my jsme rády, že receptyprodeti.cz, resp. Jana Vašáková, jsou v tomto projektu Jamieho ambasadorem!

Sledujte nás a učte své děti zdravě jíst, zdravě žít…   

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *