Energy drinky? V Anglii jedině s občankou!

Energy drinky? V Anglii jedině s občankou!

 Na začátku tohoto roku rozjel Jamie Oliver novou
kampaň – bojuje
proti masivnímu trendu, který
můžete vidět také
u nás: i malí školáci
si kupují pravidelně energy drinky.
Proč to není dobře
a proč některé sítě anglických supermarketů dovolují nákup
energy drinků jen
po předložení občanky?
  
(foto: www.jamiefoodrevolution.org)
 Poslední průzkumy v Británii ukázaly, že 69 % dětí ve věku 10 až 18 let si běžně kupuje energetické nápoje. A upřímně, není to jen tam. Stačí se podívat, co si školáci kupují o pauzách nebo po škole u nás. Chipsy a colu nebo chipsy a energy drink. Obě kombinace jsou pro jejich organismus vražedné.
 
Cukrová bomba
Chipsy jsou plné nasycených mastných kyselin, jako smažené potraviny jsou nabité glutamátem sodným, který je silně návykový… a k tomu cola nebo energy drinky. Oboje má hodně společného. Například alarmující množství cukru. V obyčejné, 250 ml velké plechovce energy drinku je až sedm kostek cukru, což je například mnohem větší dávka, než se doporučuje pro děti ve věku 7-10 let za celičký den! Ohrožující je cukr pro jejich metabolismus, je podobně jako smažené velmi návykový. Zabrat dostane hladina cukru v krvi, žaludek, nemluvě o zubech, které mají vlivem zvláště dlouhodobého popíjení energy drinků vyšší sklony ke kazivosti i onemocnění dásní.

Kofeinu na rozdávání
Další zásadní věcí, která mluví proti popíjení energy drinků u dětí mladších 18 let, je obsah kofeinu. Co plechovka, to silné espresso (a o cole platí vlastně něco dost podobného, abychom zůstali i u další nedoporučované kombinace „dobrot“).
A patří kofein do dětského organismu? Odpověď jistě znáte. V 18 letech už to pravda nejsou děti, ale ony si je kupují už školáci kolem deseti let, v podstatě ještě malé děti, jejichž organismus je uprostřed vývoje a potřebuje všechno jen ne chemické, cukrové a kofeinové šoky.
 Varování nestačí
Na plechovce je pravda napsané, že to není vhodné pro děti – ale zakázané?
To energy drinky nejsou. I proto se dal Jamie Oliver do osvěty a i proto jeden z nejoblíbenějších anglických řetězců supermarketů ASDA rozhodl, že energy drinky si u nich koupí jen ten, kdo předloží občanku. Za nás rozhodně dobrý nápad.

A jak to mají s energy drinky děti a teens ve vašem okolí? Pište nám, budeme rády za vaše sdílení!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *