Už naše babičky věděly, že domácí, dlouho tažený vývar ze slepice nebo kuřete je lék na všechny neduhy. Umí bojovat proti nachlazení i dodat energii po porodu. Zkuste si jej připravit do zásoby z pečeného masa a zeleniny. Ptáte se, proč péct maso a zeleninu na vývar?Pečené maso a zelenina mají ve vývaru skvělou chuť, je o něco tmavší a mnohem výraznější. Navíc odpadne takové to sbírání bílkovin z povrchu. Tekutina není kalná! Podobně připravíte i zeleninový, králičí nebo třeba hovězí vývar. Pečený domácí kuřecí vývar Asi 1,5 l zredukovaného vývaruDoby příprava: 4 hodiny (i více)
Ingredience: části z 1 kuřete (křídla, stehna a skelet) 2 mrkve2 petržele½ menšího celeru1 bílá cibule1 červená cibule1 lžička soli5 kuliček pepře3 kuličky nového koření2‒3 bobkové listy2‒3 snítky tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
Postup:
1. Nechte troubu předehřívat na 180 °C a omyté kuře si zatím naporcujte. Oddělte křídla i stehna od skeletu a přendejte je na plech. Přidejte očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a oloupanou a rozpůlenou cibuli. Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut. 2. Upečený polévkový základ přendejte do velkého hrnce. Výpek z plechu zalijte vodou a nechte rozpustit, poté přilijte do hrnce ke kuřeti. Vše zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, koření a tymián. Přiveďte k varu a hned stáhněte na nižší teplotu.
3. Vývar se musí táhnout, nesmí bublat a už vůbec není dobré ho míchat. Nechte jej takto „vařit“ minimálně 3 hodiny. Maso musí odpadat od kostí. Teprve poté vývar slijte, zeleninu i koření vyhoďte. Maso oberte a schovejte si ho do polévky.
TIP: Vývar buďto ihned použijte na polévku, do omáčky nebo si jej rozdělte do zavařovacích sklenic (pokud se jej do 48 hodin chystáte použít při vaření). Můžete si jej slít i do uzavíratelných potravinářských sáčků, takové pevné má například IKEA. Ty můžete zamrazit a využít kdykoliv později. A co se zbývající kuřecími prsy z vykostěného kuřete? Zapečte je s květákem, brokolicí a sýrem. Náš oblíbený rodinný recept najdete ZDE.