Poctivý kuřecí vývar je základ!

Poctivý kuřecí vývar je základ!

Už naše babičky věděly, že domácí, dlouho tažený vývar ze slepice nebo kuřete je lék na všechny neduhy. Umí bojovat proti nachlazení i dodat energii po porodu. Zkuste si jej připravit do zásoby z pečeného masa a zeleniny. Ptáte se, proč péct maso a zeleninu na vývar?Pečené maso a zelenina mají ve vývaru skvělou chuť, je o něco tmavší a mnohem výraznější. Navíc odpadne takové to sbírání bílkovin z povrchu. Tekutina není kalná! Podobně připravíte i zeleninový, králičí nebo třeba hovězí vývar. Pečený domácí kuřecí vývar Asi 1,5 l zredukovaného vývaruDoby příprava: 4 hodiny (i více)
 
 Ingredience: části z 1 kuřete (křídla, stehna a skelet)  2 mrkve2 petržele½ menšího celeru1 bílá cibule1 červená cibule1 lžička soli5 kuliček pepře3 kuličky nového koření2‒3 bobkové listy2‒3 snítky tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
 
 Postup:
1. Nechte troubu předehřívat na 180 °C a omyté kuře si zatím naporcujte. Oddělte křídla i stehna od skeletu a přendejte je na plech. Přidejte očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a oloupanou a rozpůlenou cibuli. Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.
 2. Upečený polévkový základ přendejte do velkého hrnce. Výpek z plechu zalijte vodou a nechte rozpustit, poté přilijte do hrnce ke kuřeti. Vše zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, koření a tymián. Přiveďte k varu a hned stáhněte na nižší teplotu.
3. Vývar se musí táhnout, nesmí bublat a už vůbec není dobré ho míchat. Nechte jej takto „vařit“ minimálně 3 hodiny. Maso musí odpadat od kostí. Teprve poté vývar slijte, zeleninu i koření vyhoďte. Maso oberte a schovejte si ho do polévky.
 
 TIP: Vývar buďto ihned použijte na polévku, do omáčky nebo si jej rozdělte do zavařovacích sklenic (pokud se jej do 48 hodin chystáte použít při vaření). Můžete si jej slít i do uzavíratelných potravinářských sáčků, takové pevné má například IKEA. Ty můžete zamrazit a využít kdykoliv později. A co se zbývající kuřecími prsy z vykostěného kuřete? Zapečte je s květákem, brokolicí a sýrem. Náš oblíbený rodinný recept najdete ZDE.  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *