"Co dům dal" aneb Jak na slaný křehký koláč k večeři

"Co dům dal" aneb Jak na slaný křehký koláč k večeři

 Máte-li doma suroviny „co dům dal“ a pátráte po tom, co s nimi, pak se určitě pusťte do koláče. My doma milujeme houby, ale pokud po nich vaše děti netouží, nahraďte je třeba dýní nebo červenou řepou. A dobrá zpráva je, že základní křehké těsto se hodí jak na sladké, tak slané pečení!
 
Slaný koláč se zeleninou a sýrem

Forma o průměru 22 cm
Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

300 g hladce namleté špaldové mouky (Babiččina volba)
špetka soli
175 g studeného másla + na vymazání formy
4‒5 lžic studené vody
1 menší červená cibule
3 žampiony
½ pórku
1 lžíce olivového oleje
2 hrsti nasekaného kadeřávku
sůl a pepř
špetka mletého kmínu
1 hrst dýňového gomasio
50 g balkánského sýru
3 vejce
50 ml plnotučného mléka

Postup:

1. Z mouky, soli a na kostky nakrájeného studeného másla vypracujte
tzv. drobenku. Přidejte vodu a zpracujte hladké těsto. Vytvarujte z něj kouli, přendejte ji do potravinářského sáčku a nechte v ledničce odpočívat.

2. Mezitím oloupejte cibuli, rozkrojte ji a nakrájejte na půlkolečka. Pórek
a žampiony omyjte a pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej. Orestujte cibuli, pak přidejte pórek a žampiony (nebo dýni či řepu). Nakonec vmíchejte nasekaný kadeřávek a dýňové gomasio. Osolte, opepřete, okmínujte a chvilku duste při nižší teplotě. Sem tam zamíchejte.

3. Formu na koláč vymažte máslem. Těsto vyválejte na kulatý plát, asi 5 mm silný. Musí mít větší průměr než samotná forma. Přeneste jej do formy a přebývající okraje odkrojte. Dno zlehka propíchejte vidličkou, navrch dejte pečicí papír
a zasypte suchými fazolemi, aby se těsto při pečení nenafouklo. Korpus pečte
v předehřáté troubě při 220 °C asi 10 minut. Pak troubu stáhněte na 190 °C. Poté odstraňte fazole i pečicí papír a navrstvěte na korpus směs z pánve. Rozdělte na ni na kostičky nakrájený sýr.

4. V míse vyšlehejte vejce, okraje koláče potřete a teprve poté k vejcím přidejte mléko, osolte a ještě vyšlehejte. Zalijte vaječnou směsí koláč. Přendejte ho do trouby a pečte dozlatova, asi 30 minut. Koláč podávejte ještě teplý.

TIP:
Špaldová mouka je ideální pro pečení. Má lehce oříškovou chuť a je namletá
z celého zrna. Obsahuje tak zdraví prospěšné látky a doma ani nepoznají rozdíl mezi ní a klasickou moukou. Slaný balkánský sýr můžete nahradit pro změnu kozím sýrem. A pokud neznáte dýňové gomaiso, podívejte se do článku o zdravých surovinách, dozvíte se víc!
 
   

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *