Forma o průměru 22 cm
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Ingredience:
300 g hladce namleté špaldové mouky (Babiččina volba)
špetka soli
175 g studeného másla + na vymazání formy
4‒5 lžic studené vody
1 menší červená cibule
3 žampiony
½ pórku
1 lžíce olivového oleje
2 hrsti nasekaného kadeřávku
sůl a pepř
špetka mletého kmínu
1 hrst dýňového gomasio
50 g balkánského sýru
3 vejce
50 ml plnotučného mléka
Postup:
1. Z mouky, soli a na kostky nakrájeného studeného másla vypracujte
tzv. drobenku. Přidejte vodu a zpracujte hladké těsto. Vytvarujte z něj kouli, přendejte ji do potravinářského sáčku a nechte v ledničce odpočívat.
2. Mezitím oloupejte cibuli, rozkrojte ji a nakrájejte na půlkolečka. Pórek
a žampiony omyjte a pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej. Orestujte cibuli, pak přidejte pórek a žampiony (nebo dýni či řepu). Nakonec vmíchejte nasekaný kadeřávek a dýňové gomasio. Osolte, opepřete, okmínujte a chvilku duste při nižší teplotě. Sem tam zamíchejte.
3. Formu na koláč vymažte máslem. Těsto vyválejte na kulatý plát, asi 5 mm silný. Musí mít větší průměr než samotná forma. Přeneste jej do formy a přebývající okraje odkrojte. Dno zlehka propíchejte vidličkou, navrch dejte pečicí papír
a zasypte suchými fazolemi, aby se těsto při pečení nenafouklo. Korpus pečte
v předehřáté troubě při 220 °C asi 10 minut. Pak troubu stáhněte na 190 °C. Poté odstraňte fazole i pečicí papír a navrstvěte na korpus směs z pánve. Rozdělte na ni na kostičky nakrájený sýr.
4. V míse vyšlehejte vejce, okraje koláče potřete a teprve poté k vejcím přidejte mléko, osolte a ještě vyšlehejte. Zalijte vaječnou směsí koláč. Přendejte ho do trouby a pečte dozlatova, asi 30 minut. Koláč podávejte ještě teplý.
TIP:
Špaldová mouka je ideální pro pečení. Má lehce oříškovou chuť a je namletá
z celého zrna. Obsahuje tak zdraví prospěšné látky a doma ani nepoznají rozdíl mezi ní a klasickou moukou. Slaný balkánský sýr můžete nahradit pro změnu kozím sýrem. A pokud neznáte dýňové gomaiso, podívejte se do článku o zdravých surovinách, dozvíte se víc!