na povrchu.
Vánoční tvarohová štola
Na 2 menší štoly
Doba přípravy: 30 minut + asi 5 dní na odležení
Ingredience:
150 g másla + 1 lžíce rozpuštěného na pomazání štoly
200 g třtinového cukru
250 g tvarohu
500 g polohrubé mouky
1 bio vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)
2 celá vejce
2 lžíce tuzemáku (pro děti nahraďte 2 lžícemi mléka)
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
kandované ovoce
rozinky namočené v tuzemáku (pro děti jen spařte horkou vodou)
Postup:
1. Všechny ingredience si vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Tvarohové těsto by se jinak srazilo.
2. Máslo utřete spolu s oběma druhy cukru. Vmíchejte jedno po druhém celá vejce a také tvaroh a tuzemák (nebo mléko). Až vám vznikne hladká hmota, nastrouhejte do ní citrónovou kůru a přidejte kandované ovoce
s rozinkami.
3. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva a spojte s tvarohovou směsí. Až bude těsto kompaktní, rozdělte ho na dva stejně velké díly, z nich vytvořte válečky a lehce je zmáčkněte podél celého středu.
4. Připravené štoly přeneste na plech s pečicím papírem, potřete na povrchu rozpuštěným máslem a dejte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte 30 minut, během nichž štoly znovu potřete máslem. Do třetice
dojde na potírání máslem, až hotové štoly lehce zchladnou. Pak je také obalte v moučkovém cukru (dřív, než budou studené úplně).
P.S.: Pečení si naplánujte tak, aby měly štoly asi pět dní na rozležení. Jen tak budou úplně dokonalé!
tip:
Pokud vím, že toho na mě bude těsně před svátky moc, klidně štolu upeču už na začátku adventu, pak ji zabalím do pečicího papíru, dám do sáčku nebo fólie a uložím do chladu. Tak vydrží i několik týdnů, a když ji vyndáte den před Štědrým dnem, bude skvělá!