Nový rok = nové suroviny. Objevte, co chutná a je zdravé! (1. DÍL)

Nový rok = nové suroviny. Objevte, co chutná a je zdravé!                    (1. DÍL)

Všichni si dávají novoroční předsevzetí o tom, jak začnou běhat, přihlásí se
(zase) na angličtinu a vy nic? Nevadí. Zkuste si dát letos jiný cíl. Že každý
měsíc zkusíte  jednu jedinou novou ingredienci. Proč? Protože ve vaření jde o pestrost!
 Pokud jako já patříte k těm, kteří jsou ve vaření spíš konzervativní, máte to těžké.
A jestli navíc členové vaší rodiny striktně vymezili jen několik jídel, u nichž neprotestují, máte to ještě těžší. Pustit do kuchyně novou surovinu je pak 
nadlidský výkon. Nevěříte, že to bude chutnat nebo že si s neznámými ingrediencemi budete umět poradit. Ale budete! Chce to jen malinkou odvahu
a seznam toho, jaké suroviny by se v roce 2018 mohly stát novým hitem vaší kuchyně. Pokud potřebujete, mám pro vás několik tipů na ty, jež jsem v uplynulých letech s počáteční nedůvěrou zkusila já. Začneme převážně slanou kuchyní:

Bulgur, jáhly, pohanka
Říkám jim „polévková trojka“, protože přesně polévky jsou místo, kde tyto tři zdravé potraviny můžete vyzkoušet, aniž by vám na to někdo přišel. 
■ Propláchnutý bulgur přidávám na konci vaření do květákového krému, který kromě jiného krásně zahustí, je-li to třeba. Obecně dávám do zeleninových krémů dost zeleniny, nikdy mouku, ale bulgur to když tak dožene.
■ Jáhly spolu s pohankou přisypávám zase do polévky z červené čočky (orestujte cibulku, nastrouhanou mrkev, kousek petržele, zalijte horkou vodou, vsypte nakrájené batáty nebo brambory, o chvilku později červenou čočku a s ní právě jáhly nebo pohanku, vařte s bobkovým listem a kuličkou nového koření a nakonec osolte, přidejte trochu sušeného česneku a hrst majoránky). Tina jí sní i tři talíře,
a to se s jídlem moc nekamarádí!
■ Až si rodina zvykne, přijde čas na bulgur jako přílohu k masu, na jáhlovou kaši nebo jáhelník a pohanku můžete zkusit taky na sladkou kaši.

Luštěniny
Červená čočka, čočka, cizrna, fazole. Jak často je jíte? Přitom jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin! Chápu, že nejsou nejoblíbenější potravinou. Já třeba nejsem schopná sníst hrách. Nicméně s luštěninami se zase dá čarovat.
■ Karbanátky z červené čočky nebo černých fazolí jsou famózní.
■ Cizrnu z plechovky můžete vmíchat do jakéhokoliv zeleninového salátu.
■ Z černých fazolí a cizrny se dá dokonce upéct zdravý a dobrý moučník (například brownies, muffiny…).

Ryby
U nás doma ryba bydlí na talíři tak třikrát čtyřikrát v týdnu. Losos, treska, tuňák čerstvý i z konzervy, pstruh, kapr… Pečené, dušené, grilované. Na másle, se zeleninovou, s bylinkami. Tepelně upravené i syrové, protože si připravujeme doma i sushi. Pokud ale u vás ryby nikdo nemusí, zkuste to postupně.
■ Když natrháte uvařenou tresku a uděláte rybí karbanátky nebo ji zamícháte do zeleninových placek, nikdo ji tam nenajde, ale tělu dodáte díky rybě látky, které opravdu potřebuje.■ Kousky lososa vezmou ve společnosti zapečených těstovin na milost i zapřísáhlí odmítači ryb. 
■ Z tuňákové konzervy zase můžete připravovat zdravou pomazánku. Stačí tvarohový sýr, špetka pepře a třeba čerstvá petrželka. Super i pro malé děti.

Semínka
Mám alergii na ořechy, ale jejich chuť miluju. A tak je skoro všude nahrazuji semínky. Dýňová, sezamová nebo slunečnicová? Všechna mají spoustu užití:
■ Opražená dýňová semínka skvěle dochutí salát s kozím sýrem.
■ Slunečnicová dávám někdy do jablečného závinu místo vlašských ořechů
a míchám je i do snídaňové kaše. 
■ Za zkoušku stojí i tzv. dýňové gomasio. Směs drcených dýňových semínek
s trochou mořské soli totiž skvěle dochutí vařenou rýži i zeleninové saláty. 
■ Sezamová semínka v podobě tahini pasty zase dávám do cizrnového hummusu. 
 Vločky. Ovesné, pohankové, žitné.
Obsahují tolik vitaminů, minerálních látek, a hlavně vlákniny důležité pro správné zažívání, že je hřích je nejíst. Jenže, řekněte svému muži nebo dětem, že dneska budou „vločky“! Dobrá zpráva je, že o tom, že vločky jí, ani nemusí vědět. Stačí správná volba jejich použití. Kupuji zásadně jemně mleté: jsou drobnější, rychleji se vaří a lépe „maskují“. V čem?
■ Skvěle zahustí sekanou nebo karbanátky místo strouhanky a nikdo je tam nepozná.
■ Zkuste jimi podsypat strouhaná jablka, až budete chystat závin. Nasajou uvolněnou jablečnou šťávu a bříško malých i velkých strávníků zaplesá.
■ Dětem je po pár lžičkách přimíchejte do krupicové kaše a časem zkuste samotnou „vločkovou kaši“.

A co nového můžete ještě zkusit při sladkém vaření a především pečení? Přečtete si už brzy! Hlavně si pamatujte: jde jen o to najít si k novým potravinám cestu! Po malých krocích, v malých porcích, abyste si zvykli doma na chuť i tak trochu jiné vaření. Ono totiž jako u všeho nového platí: je lépe pomalu a postupně, než zažít velký šok a novou věc si znechutit!

  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *