Klasika české kuchyně: Plněné papriky s rajskou omáčkou a knedlíky

Klasika české kuchyně: Plněné papriky s rajskou omáčkou a knedlíky

Také si na tyto plněné papriky vzpomínáte z dětství? Já určitě ano. A že je „pečená“ omáčka a domácí kynuté knedlíky práce na půl dne? To mi vůbec nevadí! Za tu dobrotu to jednoznačně stojí. Pokud se z principu bráníte hutnějším obědům, pamatujte si, že jednou za čas rozhodně neuškodí. Základní rajčatovou omáčku navíc můžete použít i jen tak, k těstovinám.
 
 Plněné papriky s rajskou omáčkou
4 porce
Doba přípravy: 2 hodiny
 
INGREDIENCE NA PLNĚNÉ PAPRIKY:100 g rýže parboiled500 g mletého masa (mix vepřové s hovězím)sůl a pepř8 slovenských paprik1 lžíce vepřového sádla nebo oleje50 g špeku2 mrkve3 kuličky nového koření2 bobkové listy1 lžíce tymiánu400 ml hovězího vývaru300 g rajčatového protlaku400 ml smetany ke šlehání (33%)krupicový cukr a šťáva z citrónu na dochucení 
INGREDIENCE NA KNEDLÍKY:
250 ml plnotučného mlékašpetka krupicového cukru10 g droždí500 g hrubé mouky1 vejcešpetka soli1 houska 
POSTUP:

1. Uvařte rýži podle návodu, nechte ji vychladnout a pak ji smíchejte s mletým masem. Směs osolte, opepřete a naplňte jí očištěné papriky. Na sádle nebo oleji orestujte na kostičky nakrájený špek a mrkev. Přendejte do pekáčku, navrch dejte naplněné papriky, přidejte nové koření a bobkový listy, tymián, trošku soli a kuličky pepře. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi hodinu. Průběžně podlévejte vývarem.
2. Zatím si připravte kvásek na těsto na knedlíky. Do vlažného mléka (stačí jen
50 ml z celkového množství) nasypte cukr a droždí, zlehka promíchejte a nechte v teple asi 2 minuty odpočívat. Do mísy nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte sůl, vzešlý kvásek a zbývající vlažné mléko. Nechte chvilku v teple odpočívat. Mezitím nakrájejte housku na malé kostičky. Přendejte je do mísy k mouce. Vypracujte těsto. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte v teple kynout 30 minut.
 3. Poté z nakynutého těsta na pomoučněné ploše vypracujte dva oválné knedlíky. Nechte je zase kynout, dokud nepřivedete osolenou vodu ve velkém hrnci k varu. Vařte je nejdříve z jedné strany 8 minut, poté je otočte a vařte dalších 8 minut. Vyndejte, propíchněte špejlí a nakrájejte ideálně režnou nití. Vložte knedlíky zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple odpočívat.
4. Upečené papriky vyndejte, výpek ze špeku, mrkve a koření smíchejte s rajčatovým protlakem. Prohřejte, vyndejte bobkový list a nové koření a omáčku rozmixujte. Nalijte ji zpátky do pekáčku, dolijte vývar, prohřejte a dochuťte smetanou, cukrem, šťávou z citrónu, solí a pepřem. Papriky vložte do omáčky a ještě dohromady prohřejte. Podávejte s knedlíky a užijte si chuť dětství do posledního sousta!
 
TIP:Pokud vám zbude směs z mletého masa, udělejte z ní koule, které můžete péct vedle plněných paprik. Místo knedlíků zkuste rajskou omáčku podávat s rýží nebo těstovinami. Děti budou možná ještě raději.    

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *