a podává se místo s parmazánem pěkně s eidamem. Nezapomeňte ho ozdobit čerstvou petrželkou, jako to dělávaly naše maminy, a taky přidat dobrou nakládačku. Okurku, to se rozumí! 🙂
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
500 g rýže Parboiled
2 cibule
2 stroužky česneku
maso z 1 kuřete
2 lžíce oleje
1 lžička drceného kmínu
sůl a pepř
1 lžička sladké papriky
2 mrkve
150 g kukuřice (mražené)
150 g hrášku (mraženého)
1,5 l domácího kuřecího vývaru
100 g nastrouhaného eidamu
čerstvá petrželka
Postup:
1. Rýži uvařte v osolené vodě na skus. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Kuřecí maso nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte olej, do hněda orestujte cibuli, ale nepřipalte! Poté vmíchejte drcený kmín a dál restujte.
2. Přidejte česnek, maso, osolte, opepřete a restujte. Vmíchejte papriku, mrkev
a opět restujte. Nakonec vmíchejte uvařenou rýži, kukuřici, hrášek a zalijte vývarem. Vše promíchejte.
3. Předehřejte si troubu na 200 °C. Rizoto v troubě (odklopené) zapečte dozlatova, stačí 20 minut. Pak ho rozdělte na talíře, ozdobte nastrouhaným sýrem
a petrželkou.
TIP:
Když se rozhodnete dělat kuřecí rizoto, kupte rovnou celé kuře, ideálně farmářské. To naporcujte tak, aby vám do rizota zůstala prsa a vykostěné stehenní řízky. Ze zbytku masa a skeletu si připravte vývar do zásoby. Jak na něj, se dozvíte zde!