Stát teď v kuchyni je fakt za trest. A vařit? Už ani nepamatuju, kdy jsem chystala klasické teplé jídlo. Jak to není hotové do dvaceti minut, ani se nenamáhám. A už jsem dokonce vzdala i tradiční noční vaření, kdy jsem někdy z počátku prázdnin prostě stoupla ke sporáku až ve chvíli, kdy teplota venku spadla pod dvacet stupňů. Někdy před dvěma týdny totiž pod tuhle hranici padat přestala. A u nás teď jede hlavně studená kuchyně. Co „vařím“, aby nám ani Tině nebylo vedro?
Tradiční čínská medicína vyděluje tři druhy potravin: zahřívající, neutrální
a ochlazující. A přestože ne každý musí tradiční čínské medicíně fandit, teď
v parnech stojí za to naslouchat moudru ověřenému staletími. I když se většina
z nich nabízí, v příštích dnech byste měli servírovat hlavně následující potraviny:■ ze zeleniny jsou skvělé ty druhy, které mají nejvíc vody: rajčata, papriky, cukety, okurky, brokolice, květák, špenát, řeřicha, čínské zelí či hlávkový salát, ale také zelí kysané nebo avokádo■ z ovoce vás pochopitelně napadne meloun, jablka, citrusové plody, borůvky, ananas, kiwi, ochutnejte také mango nebo papáju (kdy jindy než teď ochutnávat exotické ovoce, i u nás je konečně sladké a dobře zralé!)■ zapojte čerstvé výhonky, přidejte mungo fazolky, kupte čerstvé žampiony, pokud je vaše děti už mohou i ocení■ z masa je v pohodě především to králičí, hodně dobře vám udělají ryby i mořské plody (i když těžko říct, jestli udělají radost dětem, že:-) )■ z mléčných produktů jsou vynikající ty kysané nebo třeba tvaroh■ doporučují se i mořské řasy nebo například tofu (nemáte-li problém s tématem hormonů v sóji) A co z toho všeho uvařit, ideálně bez vaření? Nekonečné saláty
Saláty se nabízí jako první. A u nás jsou někdy i dvakrát denně. Natrhaná
a nakrájená zelenina ze zahrádky, zasypaná cizrnou (klidně z konzervy)
a rozdrobeným čerstvým sýrem, k tomu pár klíčků, které ideálně s dětmi vypěstujete společně? Tohle je u nás hodně dobrý tip na jídlo. Kousek pečiva
k tomu samozřejmě také patří. Nebo i studené těstoviny. (Mimochodem, už jste doma měli náš studený těstovinový salát?) Do salátů zapojujeme i ovoce. Hlávkový salát, k tomu rajčata, pomeranče, trošku rukoly, kterou Tina vynechá pro její štiplavost, ale já se bez ní neobejdu… navrch kousky opraženého tofu nebo klidně pár proužků kuřecího masa. Nebo salát
s čerstvým mangem, které výborně kontrastuje třeba s čerstvým kozím sýrem. Nebo jen variace na Ceasar salát – jen bez majonézové zálivky, zato s bylinkovým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Chleba „s něčím“ U nás na chleba musí přijít tvarohový sýr. A pak už je Tině jedno, co přijde dál. Nejčastěji si říká o plátky avokáda, plátky okurky, kolečka rajčete. Nevadí jí ani, když do sýru zamíchám čerstvý kopr ze zahrádky a snese na to dokonce kousek uzeného lososa. Ale chápu, že ten by většinu dětí vyděsil. Pak prostě klidně trocha krůtí šunky, klasika. Nebo jen zasypat čerstvou řeřichou, nakrájenou ředkvičkou či ředkví… Tady je těch možností fakt mraky. Zeleninové sushi
Sushi je asi Tinino nejoblíbenější jídlo. Fakt! Miluje ryby i v jejich syrové podobě, ale v tom horku se rozmazlujeme hlavně zeleninovými rolkami. Připravit je bývá zábava pro děti, peklo pro rodiče, protože speciální sushi rýže ochucená rozvarem z rýžového octa, soli, cukru a kapky limetky… lepí mnohonásobně víc než kterákoliv jiná. A je pak fakt všude. Ale rolky s avokádem, okurkou, bílou ředkví
a to stojí nakonec nám oběma. Studené polévky Tohle je fakt zvláštní disciplína, ty studené polévky. Tradičně bývá jmenované
hlavně gazpacho, ale tomu jsem nikdy nepřišla na chuť. Jenže… chutě dětí jsou nevyzpytatelné a studené polévky se dělávají i sladké: jahodová či melounová.
A vlastně i studená okurková polévka by je mohla bavit, prostě proto, že je nádherně chladivá, okurka chutná všem a pravda je, že milují i tu zakysanou smetanu, která se do ní přidává. Pak už jen kousek pečiva, a je to. Jo, a když říkám studené, tak spíš blízko pokojové teplotě – protože, jak se dočtete o kousek dál, ty opravdu studené věci nám v ochlazování paradoxně moc nepomáhají! Kouzla s pitím Přestože se to nabízí, v létě fakt nepijte studené nápoje. A už vůbec je nedávejte dětem. Vím, že je to slastný pocit. Vím, že každý den všichni toužíme po studeném čemkoliv, jenže… na příliv studeného jídla či pití musí tělo zapojit termoregulaci
a paradoxně se kvůli jeho přijetí musí zahřívat. I nápoje by měly být teplé, podle zmíněné čínské medicíny dokonce až 37 °C, jako teplota našeho těla. Prostě vlažné čaje: zelené, z máty, meduňky. A nebo dětem teplou vodou nařeďte jablečný džus. (Pro nás mámy má pak tradiční čínská medicína na seznamu ochlazujících nápojů šampaňské, jen… to si s dovolením prostě fakt vychladím!)