Že vaše děti moc zeleninu nemusí? Co ji zkusit pro tentokrát rafinovaně zapéct na sladko, s medem a octem balsamico? Tento recept berte jako inspiraci na lehké letní jídlo bez masa. Může být přílohou, ale i hlavním chodem, pokud přidáte třeba sýr. Zkuste halloumi nebo fetu a udělejte si řecký oběd nebo večeři…
Pečená zelenina s medem
4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
2 celé kořeny fenyklu
2 červené cibule
sůl a pepř
olivový olej
4 mrkve
1 lžíce másla
2 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce semínek koriandru (nemusí být)
1 lžíce medu1 lžíce octa balsamico
šťáva z ½ citrónu
lístky čerstvé máty
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Fenykl omyjte, odkrojte z něj a otrhejte suché, ošklivější části. Pak kořen nakrájejte na plátky. Přendejte do pekáčku, přidejte měsíčky cibule, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem.
2. Pečte 15 minut, pak přidejte na větší kousky nakrájenou očištěnou mrkev, promíchejte a pečte dalších 25 minut. Zelenina musí být měkká tak akorát, ideálně na skus.
3. Mezitím na pánvi na trošce oleje s máslem orestujte slunečnicová semínka a semínka koriandru. Nechte 2 minuty zlehka prohřívat. Pak pánev odstavte a vmíchejte med. Dochuťte octem balsamico, šťávou z citrónu, solí a pepřem. Směs spojte s pečenou zeleninou a podávejte s čerstvou mátou.
TIP:
Zeleninu můžete podobně i ogrilovat. Připravte si z pečicího papíru tzv. lodičku, kterou můžete navrchu svázat (či sepnout třeba dřevěnými kolíčky na prádlo) nebo dvojitý alobal. Na slunečnicová semínka použijte starou pánev, která může přijít na gril. Jinak postupujte podle receptu a uvidíte, dopadne to skvěle!