Možná si na tohle cukroví pamatujete z dětství. Mně připomíná zasněžené Vánoce, je totiž provoněné kokosem. Z těsta můžete vykrajovat libovolné tvary, ale u nás doma bývala tradiční kolečka slepovaná máslovým krémem a navrchu lehce potřená vyšlehaným bílkem a zasypaná strouhaným kokosem.
Kokosové střapečky
Na 4 plechy
Doba přípravy: 60 minut + odpočinutí těsta
Ingredience na těsto:
250 g másla
90 g moučkového třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr
1 lžíce holandského kakaa
200 g mletého kokosu + na obalení
3 žloutky
kůra z 1 citrónu
330 g hladké špaldové mouky
Ingredience na dokončení:
1 bílek
150 g moučkového třtinového cukru
pár kapek šťávy z citrónu
strouhaný kokos na posypání
malinová marmeláda na slepování
Postup:
- V robotu utřete změklé máslo s oběma druhy cukru, přidejte kakao, kokos, žloutky a kůru z citrónu. Nakonec vmíchejte mouku a vypracujte hladké těsto. V robotu to trvá asi 10 minut, těsto se nesmí lepit k okrajům mísy. Pak ho ještě rukama propracujte na vále.
- Těsto přendejte do potravinářského sáčku a nechte do druhého dne v ledničce odpočinout.
- Pak je včas vyndejte, aby povolilo, a vyválejte asi na 3 mm silný plát. Vykrajujte z něj stromečky a rybičky a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Nechte
- Střapečky slepujte malinovou marmeládou a zdobte bílkovou polevou jako perníčky (odkaz). Nakonec je ještě posypte kokosem.
TIP:
Střapečky neboli strapáčky můžete slepovat i máslovým krémem. Jak na něj? Utřete 200 g změklého másla spolu s 80 g moučkového (ideálně třtinového) cukru a 80 g jemně namletého kokosu. Je to jednoduché.