Krémová dýňová polévka pro zahřátí

Krémová dýňová polévka pro zahřátí

Kdykoliv potřebujete prohřát, zkuste si připravit sytý dýňový krém. Je sladký, pro děti jako dělaný. A když přidáte domácí vývar, bude tahle polévka sloužit i jako takový malý lék proti zimnímu nachlazení. Větším dětem se nebojte přidat zázvor, koriandr a místo smetany dát třeba kokosové mléko. Krémová dýňová polévka 4 porceDoba přípravy: 50 minut Ingredience:
1 dýně Hokkaido (asi 1 kg)
2 lžíce olivového oleje1 lžíce másla1 větší cibule2 stroužky česnekušpetka kurkumytymiánsůl a pepř1,2 l domácího vývaru (kuřecí nebo zeleninový)200 ml smetany na vaření1 kelímek zakysané smetany2 hrsti dýňového gomasio Postup:
1. Dýni očistěte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte ji i se slupkou na menší kousky. Přendejte je na plech a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 200 °C doměkka, přibližně 15 minut.

2. V hrnci na másle orestujte nasekanou cibuli a česnek, vmíchejte kurkumu
a tymián. Nakonec přidejte opečenou dýni. Osolte, zalijte vývarem a vařte při střední teplotě za občasného míchání asi 15 minut. Poté rozmixujte, vmíchejte smetanu a ještě prohřejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
3. Přendejte do talířů nebo misek a podávejte ozdobené zakysanou smetanou
a dýňovým gomasio (směsí drcených dýňových semínek s mořskou solí)…
 
TIP: I v zimě se dají sehnat parádní dýně, přestože jsou právě zavřené oblíbené farmářské trhy. Jednoduše si je můžete objednat ve farmářské bedýnce spolu s ostatní sezónní zeleninou. A pokud zrovna není k mání dýně Hokkaido, zkuste místo ní upéct do polévky máslovou dýni spolu s mrkví.
  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *