U nás doma se vlastně celý rok nese ve znamení rýmy. Když nebojujeme s tou z nachlazení, máme ji vinou alergií. A tak s námi bydlí rýmovník. Jednoduše pěstovatelná rostlinka, která si letos v zimě opravdu „mákla“. A vzhledem
k návratu mrazů ji ještě hodně práce evidentně čeká. Máte ho také? A co všechno o něm víte? Googlila jsem a zkoušela! Co je rýmovník zač?
Této výrazně aromatické rostlině se správně latinsky říká Plectranthus Amboinicus, u nás pak rýmovník nebo také kubánské oregano či molice. Mně
spíš připomíná meduňku. Je to krátce žijící polokeř s velkými dlaňovitými
a „chlupatými“ i velmi dužnatými listy. Když kvete, pak hodně světle růžově. Dorůstá velikosti až 50 cm a snadno ho můžete rozmnožit. Stačí odstřihnout výhonky a dát je do sklenice s vodou, Jakmile zapustí kořeny, přesadíte je do hlíny, a hotovo. Rýmovník můžete pěstovat na okenním parapetu, nebo ho dát do závěsného květináče. Zbytečně ho nepřelévejte. Mnohem spíš snese, pokud ho pár dní (či týden dva) zapomenete zalít. Moc to s ním nehne. Nemá rád snad jen zimu, jinak z něj jeho nenáročnost dělá skvělý dárek pro kamarádky, nemyslíte? Jak rýmovník léčí?Co se používání týče, je také velmi snadné. Stačí promnout prsty listy nebo je zlomit. Hned se rozvoní a silice můžete rovnou inhalovat. Jen tak, z dlaně. Nemocným dětem i dospělým rozlomené listy můžete dát k polštáři, těsně vedle postele. Lístky rýmovníku také můžete dát do nádoby s vodou a nechat je přes noc na topení, třeba v dětském pokoji. To všechno funguje na samotnou rýmu. Připravuje se i odvar z lístků rýmovníku a vody (1 list na 200 ml vody o 80 °C, aby se nezničily všechny ty vzácné silice) a kromě rýmy se užívá vnitřně třeba při bolestech hlavy, nachlazení, horečce a zánětu průdušek. U dospělých i dětí, jak máme my obě s Janou P. vyzkoušené. Když budete googlit dál, zjistíte, že je z něj výborný také sirup nebo mast. Oboje se hodí při zánětech horních cest dýchacích. Co s rýmovníkem v kuchyni?Ale pozor, ještě nekončím. Víte, že se dá rýmovník použít také na vaření? Jeho listy se hodí třeba do salátu nebo ho můžete nasekat a přidat ke konci varu do polévky. Můžete ho použít i k masu, zelenině, rýži nebo do marinády při grilování. Vlastně trošku jako oregano. Pokud by vám vadily jeho „chlupky“, zbavte se jich a nechte si jen šťavnaté zelené listy. Což platí třeba i o vaření čaje při nachlazení (viz výše).
A ještě něco navíc…
Rýmovník je i funkční repelent. V létě ho dejte do polostínu na terasu nebo balkon. Je prý účinný nejen proti otravnému hmyzu, ale i proti mšicím. A pozor, jeho listy (podobně jako ty z aloe) pomáhají na menší popáleniny nebo škrábance u dětí. Ulomíte, přiložíte a místo rýmovníkem zchladíte i zaléčíte. A jak rýmovník používáte vy? Napište nám na FB!