Mohou děti uzeniny? Jen ty, které mají správné složení!

Mohou děti uzeniny? Jen ty, které mají správné složení!

Mám doma masožravé dítě. A kromě čistého masa a ryb, které naštěstí miluje
ve velkém, chce prostě Tina občas i šunku. Řekne si o ni tak jednou za dva tři týdny, ale řekne si. Nebo takový párek, ideálně v rohlíku. Děti to milují a já k tomu výjimečně (doma) svolím. Jen mám pak nelehký úkol. Objet pár obchodů, abych koupila něco, co není zbytečně nezdravé. Protože uzeniny vhodné pro děti musí splňovat přísná kritéria. A o tom, že na nich najdete označení „dětská/é“ nebo“pro děti“, to opravdu není. Na takové nálepky se nespoléhejte a poctivě projděte každou etiketu!
 Nebezpečné dusitanyV prvé řadě hledejte šunku nebo párky bez obsahu tzv. dusitanů, které fungují
v uzeninách jako konzervanty a také jim trochu přidávají na kráse (rozumějte, ovlivňují jejich barvu směrem k té lákavé, lehce narůžovělé). Jde konkrétně
hlavně  o dusitan sodný schovaný pod označením E250, který je na stupnici škodlivosti od 0 do 6 na čísle 5. Je silně alergizující a děti by se k němu nikdy neměly dostat. 
 Sůl nad zlato vážně není. Spíš její absence. Jeden z největších strašáků uzenin je vysoký obsah soli. Pokud mají kupovanou uzeninu jíst vaše děti, neměla by obsahovat víc než 2,5 g soli na 100 g šunky či párků. Pokud najdete ještě nižší čísla, tím lépe. Ale je to problém i u druhů párků
a šunky, která má „dětská“ v názvu. Obvykle bývají slanější, protože sůl má hrát roli konzervantu místo výše zmiňovaných dusitanů. Prostě takový zamotaný kruh, který zatím pár výrobců vyřešilo kratší trvanlivostí produktů. A který se daří prolomit hlavně malým lokálním řezníkům a producentům masných výrobků
na farmách, jejichž odběratelé by šunku s „éčky“ ani nekoupili.

Není to moc tučné?
Pohlídat musíte i obsah tuku. Šunka je ještě jakžtakž dietní, zvlášť kuřecí nebo ještě lépe krůtí. U vepřové nepřesahujte hranici 5 % tuku. Ale vzhledem k tomu, že se blíží sezóna opékání buřtů, je třeba připomenout, že při koupi špekáčků pro děti musíte obzvlášť hledat a pátrat. Obsah tuku je u nich značný, někde i 45 %, což
je absolutně nepřípustné. A také v nich bývají škroby, éčka a mnoho koření. Přitom špekáčky jako takové mají obsahovat větší podíl hovězího masa, menší vepřového, mohou i maso telecí, část vepřového sádla a z koření leda tak sůl, pepř, trochu muškátového oříšku. Žádné neidentifikovatelné směsi. 

Obsah masa? Maximální!
Místo všech éček, soli nebo tuku jde v masných produktech typu šunka, párky, špekáčky především o vysoký obsah (libového) masa. U šunky si vybírejte typy
s podílem masa 90 % a více. U párku také v pohodě seženete podobné hodnoty.
U špekáčků to bude něco kolem 80 % – vzhledem k tomu, že u nich budeme počítat s tučnou recepturou. Každopádně, čím častěji domů uzeniny kupujete, tím víc si na to všechno dávejte pozor! A než dětem dáte uzeninu poprvé, počkejte klidně do druhého roku věku. V tomto směru jim nic neuteče, to je jisté…
  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *