Každý z nás Čechů sní podle statistik asi 24 kg jablek ročně, ale dobrovolně se přiznávám, sním jich nejspíš ještě mnohem víc. A myslím, že to tak má hodně lidí kolem mě. Jablka jsou totiž přesně tím druhem vitamínů, který jedí všichni s chutí. Nejspíš proto, že křupavá, šťavnatá a krásně sladká jablíčka ani omylem nepřipomínají všechno to „nevábné“, co si obvykle představíte pod pojmem zdravá strava. Přitom právě zdravím jsou nadupaná od jadýrek po slupku. Čím prospívají? Dočtete se už o pár řádek dál. A také vám ukážu, které recepty z nich prostě musíte vyzkoušet. Protože jablíčka nemusí končit nutně jen v tradičním štrúdlu!!! Jablka znala už Antika a v takovém Starověkém Řecku se podle všeho pěstovalo cíleně nějakých 20 odrůd. Ale dneska? Na světě můžete ochutnat 35 000 odrůd,
a i kdybyste to stihli, stejně ještě nebudou určitě všechny. Popularita jablek narůstá i podle statistik a jablíčka se dostala i do přísloví, z nichž to nejznámější praví, že 1 jablko denně vás udrží z dosahu doktorů (tedy, že je jako dobrou prevencí před nemocemi. Což je hned z několika důvodů: ■ mají nízký obsah kalorií, což se hodí nejen „dietářům“ ■ najdete v nich velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání ■ obsahují spoustu minerálních látek, například vápník, fosfor, železo a hořčík, které potřebujete vy i vaše děti pro správnou stavbu kostí (a hořčík je skvělý proti křečím v těhotenství, například, a železo zase na krvetvorbu!) ■ z vitamínů jsou nejdůležitější vitamíny A, E a C, známé antioxidanty, které chrání buňky před stresy z vnějšího prostředí (před tzv. volnými radikály, které způsobují mimo jiné předčasné stárnutí buněk i některé degenerativní procesy na buněčné úrovni) ■ k obsaženým antioxidantům patří i tzv. flavonoidy (vitamíny P) ■ jsou nabitá tzv. enzymy, jež jsou součástí všech biochemických pochodů v těle (bez nich by to zkrátka nešlo) ■ mnohé studie prokázaly, že jsou užitečné v boji s náročnými nemocemi, že umí pomoct stabilizovat hladinu krevního cukru nebo prospívají i lidem s astmatem ■ při tom všem jsou dobře stravitelná, takže je můžete zařadit hned mezi úplně první příkrmy A co z jablek připravíte? Pokud jsou období prvních příkrmů dávno za vámi a jablka si chcete užívat nejen čerstvá? Pak potřebujete zásobu dobrých jablečných receptů. A my jich pro vás máme na našem webu rovnou šest. Kterým začnete, je na vás. Každopádně, tady jsou hezky všechny pohromadě: ■ Jen před pár hodinami jsme vám nabídly geniální recept na hrnkový špaldový koláč s tvarohem a jablky. Je rychlý a děti ho opravdu zbožňují! Pokud jste ho ještě nestihly (no jasně, kdo by stíhal péct uprostřed týdne?!), rozhodně doporučuji vyzkoušet. ■ Pokud se vám urodila nejen jablíčka, ale také dýně (jako mně)… A pokud milujete opravdu zdravé věci, je tu skvělý zdravý koláč z ovesných vloček! S kokosem
a skořicí navíc krásně voní… ■ Dětství u babičky vám připomenou kynuté knedlíky s tak trochu netradiční jablečno-skořicovou náplní. Jsou nadýchané, poctivé a výjimečně snad nevadí, že díky cukru s máslem také pořádně hříšné….! ■ Když není čas na hrdinství, ale nutně potřebujete dobrý dezert, je tu rozhodně jablečný crumble. Ten náš voní navíc sušeným ovocem a ořechy, takže potěší
i náročnější milovníky sladkého. ■ Protože jablka si skvěle rozumí s hruškami, musíte vyzkoušet náš osvědčený recept na tradiční Apple Pie neboli jablečný koláč z křehkého těsta. Spolu
s hruškami dostane úplně nový náboj. No, jen ochutnejte! ■ A nakonec? Jedna osvěžující svačinka. Pro děti do školy, pro vás do práce.
A možná i na výlety, kterých díky slunečnému podzimu stihnete ještě spoustu.
O čem je řeč? Přece o jablečném smoothie s chia semínky, které si s sebou můžete vzít kamkoliv. Stačí vám jen vhodné skleničky a nezapomenout lžičku,
i když… proč vlastně? 🙂 Hlavně si to všechno dobře vychutnejte, a my jdeme pátrat, co jablíčkového by se dalo připravit příště!!! Možná… svatomartinská husa plněná jablky? Vždyť on je tu svatý Martin vlastně už jen za pár týdnů…