Když už zase nevíte, co péct, potřebujete inspiraci. Recept na něco, co chutná, ladí s podzimem a je hotové tak rychle, že to zvládneme i my, vytížené mámy. Takže pozor, přesně něco takového tu mám. Rychlý a velmi jednoduchý hrnkový koláč
s jablky, po kterém se u vás doma zaručeně zapráší! Jablečný koláč s drobenkou
1 hlubší plechDoba přípravy: 60 minut Ingredience:
2 vejce½ hrnku třtinového cukrukůra z 1 bio citrónu250 g měkkého plnotučného tvarohu½ hrnku mléka1 hrnek špaldové mouky½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání plechu½ sáčku prášku do pečiva bez fosfátů½ hrnku oleje (řepkový, slunečnicový) + na vymazání plechuasi 6 jablek
Ingredience na drobenku:
40 g másla½ hrnku polohrubé mouky1/3 hrnku třtinového cukru1 lžička mleté skořice
Postup:
1. Vyšlehejte vejce s cukrem a kůrou z citrónu. Přidejte tvaroh, postupně zašlehejte i mléko. Vmíchejte oba druhy mouky a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracujte olej.
2. Troubu nechte předehřívat na 180 °C. Hlubší plech vymažte olejem a vysypte moukou. Nalijte do něj těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Jablka omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na plátky. Ty rozdělte navrch těsta.
3. Připravte si drobenku. Prsty v míse rozmělněte máslo s moukou, cukrem
a skořicí. Drobenku nasypte na koláč a pečte dozlatova, asi 45 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak krájejte a podávejte.
TIP:Do drobenky se nebojte přidat ani mleté ořechy, třeba takové vlašské jsou skvělé. Stejně tak můžete část mouky nahradit namletými ovesnými vločkami. Koláč pak bude zase o něco zdravější!