Víte, co můžete s klidem zamrazit a jak?

Víte, co můžete s klidem zamrazit a jak?

Protože zahrady toho ještě nabízejí spoustu, protože každý den zbude nějaký ten kousek jídla, který už nikdo nechce (a vám se nechce ho vyhodit), protože někdy potřebujete navařit do zásoby… přichází jednoduchá lekce mražení Zelenina jako čerstvá
Pravdou je, že do mrazáku nemůžete dát jen tak všechno. Druhy zeleniny, které obsahují hodně vody, tam třeba vůbec nesmí. Voda v nich obsažená se mrazením roztáhne a zelenina sama popraská (o následné divné chuti cuket, lilků nebo třeba rajčat ani nemluvě). Pokud potřebujete uchovávat vodnaté druhy, prostě je rozmixujte a připravte si je tak do krémových polévek nebo zeleninových či těstovinových omáček. Ale to, co je připravená na sklizeň teď, můžete mrazit celkem bez obav: mrkev, celer, pórek? Úplně v klidu. Já si třeba část kořenové zeleniny rovnou strouhám, rozložím na placku a z té pak odlamuju do polévek nebo omáčkových základů. Neskutečně to šetří čas při vaření!
 Bylinkové zásoby
Nezapomínejte ani na bylinky. Možná je hlavně sušíte, ale mrazit jdou také. Obyčejná petržel, koriandr, bazalka… I sušené jsou samozřejmě dobré, ale mražené si uchovají svou čerstvou chuť i vitamíny. Naládujte jimi tvořítka na led
a pak po jednotlivých kostičkách používejte při vaření. Zase je to velká úspora času. V každém případě myslete na to, že nejpozději příští rok v létě musí letošní zásoby mražené zeleniny či bylinek zmizet, pak už vám toho moc nenabídnou.
 Ovoce na pečení i do smoothie
Ano, i ovoce určitě mrazíte. Z léta máte borůvky, jahody, maliny… Já přihodila
i švestky, které nedávno dozrály a letos jich byla nadúroda, stejně jako bylo dost meruněk a rybízu. Nejraději bych mrazila i jablka, protože jabloň se letos málem strhla a ve sklepě máme z jediného stromu 15 bedýnek ovoce! Jenže jablka
nebo hrušky do mrazáku nepatří, mráz je úplně okrádá o chuť. I tak vám ovoce zmrazené vydrží jen něco málo přes půl roku. Pak už ztrácí půvab a příliš nechutná. Ani v koláčích, dortech nebo smoothies, do nichž se jinak hodí
zmražené ovoce naprosto skvěle!

Hotová jídla: ano, nebo ne?
V mrazáku u nás končívají pochopitelně i hotová jídla, která zbudou. Mám ráda pocit, že se sní všechno, plýtvat se snažím co nejméně (i proto mě nadchla Recyklovaná kuchařka, o níž jsem vám psala minulý týden). Nicméně, proti přírodním zákonům jsem i já krátká. Zásadně proto nemrazím brambory ani batáty. Jejich škrobovitá struktura dostává v mrazáku zabrat a po ohřátí jíte zkrátka podivnou břečku. Nemrazím ani smetanové omáčky, protože jejich konzistence je při další konzumaci… nechutná a nespraví ji ani další ladění. Prostě už jíte něco jiného. A mražené těstoviny nebo snad játra a jiné vnitřnosti? To je také „zážitek“?! Bez obav můžete nicméně hodit do mrazáku přebývající omáčky na těstoviny, zeleninové krémy (bez smetany), vývar, upečené maso, pokud zbude, sekanou, cokoliv s rýží nebo jídla typu dušená mrkev. Čím dřív si na ně pak vzpomenete, tím lépe pro vaše chuťové pohádky. Delší pobyt v mrazáku krade chuť zkrátka i hotovým jídlům…
 Víte, že…
…čím rychleji potravinu zamrazíte, tím déle ji budete moct v mrazničce uchovávat (při chladnutí totiž vznikají v mražené potravině drobné krystalky, které narušují strukturu potraviny – proto po pomalém zmražení jídlo vypadá… „všelijak“)?
…optimální teplota uchovávání je -18 stupňů, proto by vaše mraznička měla mít značení alespoň tří hvězdiček (jedna hvězdička říká, že můžete mrazit do –6 stupňů a uchovávat tak potraviny po dobu 1 týdne, dvě hvězdičky slibují teplotu –12 stupňů a uchovávání jídla po dobu 1 měsíce, tři hvězdičky znamenají –18 stupňů a mražení na dobu 2-3 měsíců a konečně čtyři hvězdičky vám zaručí teplotu –24 stupňů a uskladnění až na dobu 1 roku)
…co se obsahu živin týká, je mražení vhodnější než jiné způsoby uchovávání potravin (například zavařování, které navíc vyžaduje přidání nejrůznějších konzervačních látek), přesto dochází k určitým ztrátám: například obsah
vitaminu C se při -18 stupních za půl roku sníží o 40 %, vitamin B1 ubude o 20 %, vitamin B6 asi o 8 %
  

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *