Celé léto se nám její šlahouny plazily po zahradě a jedna po druhé se objevovaly oranžové, ale i temně zelené „koule“ nebo dýně které mají slupkou do šedomodra
a svým tvarem připomínají spíš takové ty „placaté broskve“. Pravdou je, že dýně jsou u nás doma nepostradatelné. Krémová dýňová polévka, pečená zelenina
s dýní, batátem a kupou rozmarýnu nebo šalvěje i dýňové muffiny si u nás podávají dveře celkem intenzivně. Dýně milujeme, a pokud to vy zatím máte jinak, zkusím vám říct, proč to s nimi fakt stojí za to zkusit! Hvězda prvních příkrmů i svačinek Skvělá je na dýních rozhodně jejich variabilita. Dávat je můžete už v rámci prvních příkrmů, protože jejich dužnina je rychle vařená, snadno ji rozmačkáte a pro děti má příjemně nasládlou chuť, kterou jsme my doma vždycky doplňovali ještě
o mrkvičku nebo batáty. Nemluvě o dobrotě, jako je bramborovo-dýňová kaše, nebo o variantě, kdy kaši povaříte v mléce (klidně kokosovém, mandlovém, rýžovém, ale i obyčejném), rozmixujete s troškou javorového sirupu a podáváte ji jako sladkou snídani i větším dětem. Aby pak byla sytější, není nic jednoduššího, než spolu s dýní povařit do změknutí také rýži a vyrobit rýžovo-dýňovou kaši na snídani i odpolední svačinku (nebo rýži vyměnit za pohanku). Pro školáky ji můžete směle dozdobit ořechy, mandlemi a nikdo určitě nebude protestovat ani proti voňavé skořici. A už jste zkoušeli takové dýňové pyré přidat do receptu na perník nebo do zmiňovaných muffinů? Každý kousek je pak neodolatelně vláčný!!! Vitaminová hitparáda Dýně je přitom také samozřejmě velmi zdravá a lehká. Až 90 % z ní tvoří voda. Jsou bohaté na hořčík, který ocení nervová soustava každé matky. Najdete v nich zinek, s nímž se rychle zlepší kvalita vaší pleti i vlasů. Obsahují i hodně železa nebo vápníku a oranžovou barvu jim dávají tzv. karotenoidy, mezi nimiž se skrývá
i vitamín A, důležitý antioxidant, který chrání tělo před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Samozřejmě, zapomenout nemůžeme ani na vlákninu, bez níž by vaše střeva ani střeva vašich dětí nemohla nikdy správně fungovat. Právě pro všechny tyto i další klady si dýně zamilovali dlouhověcí Japonci, kteří si je kdysi přivezli
z Nové Anglie a začali je pěstovat především na ostrově Hokkaidó – odkud si odnesla název i dnes asi nejznámější odrůda stejnojmenné dýně. Jedlé, nebo ozdobné? Dýním se u nás v Čechách každopádně daří. A nejen těm Hokkaidó, i když jsou spolu s máslovou nebo muškátovou, špagetovou a obecnou, z níž dlabete příšery na Halloween, určitě nejznámější a nejoblíbenější. Dýní existují desítky a desítky druhů, od těch, jež se vám vejdou do dlaně, po ty, které se vám pomalu nevejdou do auta. Ale co možná nevíte, je fakt, že jedlé jsou všechny! Důvod, proč ovšem ze všech nevaříme, je prostý: kdo by ty ozdobné mrňousky loupal?! A po jedné obří obecné bychom byli zase doma dýní všichni přejedení. Proto máme my, milovníci dýní, své favority, z nichž Hokkaidó má nejen nejlepší chuť, ale také tu výhodu, že ji nemusíte před vařením nebo pečením loupat. Má asi nejtenčí slupku, která vám ušetří mraky práce. A mimochodem, už jste někdy zkusili v kuchyni použít dýňové květy? V Itálii je smaží jako předkrm v jednoduchém těstíčku z oleje, vody a hladké mouky. Jinde se zase plní, třeba mozzarellou. To jen aby bylo jasno, že nudné dýně rozhodně nejsou. České plantáže U nás v Čechách se jim navíc nadmíru daří, takže je skvělé, že po většinu jejich sezóny můžete i v nejobyčejnějším supermarketu sehnat dobrou českou produkci od lokálních pěstitelů. V Nové Vsi u Leštiny, na statku U Pipků, můžete koupit asi ty nejvyhlášenější, a každý rok si užít i tzv. Dýňový svět. Letos tahle akce plná dýní začíná už 22. 9. a více o ní zjistíte na www.dynovysvet.cz. Za zmínku stojí i fakt, že se u nás v Česku resp. hlavně v oblasti Bílých Karpat, vyrábí kvalitní dýňový olej ze speciálních olejnatých dýňových odrůd. Je velmi drahý, vzácný a dobrý. Nesmí projít varem, hodí se jen do studené kuchyně, ale jeho oříšková chuť stojí za otestování. Navíc, je zase nadmíru zdravý: zinek a hořčík najdete v dýních stejně jako v oleji z jejich semen. A dále pak nenasycené mastné kyseliny nebo antioxidanty: vitamín A a vitamín E. Zkrátka, samé pro tělo důležité věci. Ochutnávejte, testujte a užívejte si dýně nakonec třeba i v podobě jejich samotných semínek, která můžete nasypat do jakéhokoliv salátu nebo přidat na ozdobu krémových polévek. TIPMimochodem, už víte, jak chutná opravdu dobrá dýňová krémová polévka? Podívejte se na náš vyzkoušený recept!