Co by to bylo za prázdniny bez pořádného borůvkového koláče? Zkuste tento jednoduchý, chalupářský. Je krásně vláčný a drobenka mu dodá ten správný „babičkovský“ efekt. Na Šumavě i v Krkonoších tyhle tmavé sladké plody ještě jsou! Nebo v dobrých obchodech. A pokud borůvky nemáte, můžete je nahradit
i ostružinami a malinami. Nemluvě o skvělé kombinaci švestek s letními jablky! Borůvkový koláč s drobenkou
Forma o průměru 24 cmDoba přípravy: 50 minut
Ingredience na koláč:
2 vejce100 g třtinového cukru1 vanilkový cukr70 ml plnotučného mléka100 g polohrubé mouky + na vysypání formy80 g špaldové mouky½ prášku do pečiva (bez fosfátů)50 g rozpuštěného másla + na vymazání formyborůvky
Ingredience na drobenku:
80 g másla80 g třtinového cukru80 g polohrubé mouky
Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky utřete s oběma druhy cukru, vmíchejte mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidejte rozpuštěné (ale ne horké) máslo a nakonec zlehka zašlehejte sníh.
2. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte formu máslem a vysypte troškou mouky. Pak do ní nalijte těsto. 3. V míse od těsta smíchejte máslo s cukrem i moukou a prsty rozdrolte drobenku. Část borůvek s ní smíchejte, zbylé rozložte na těsto od středu ke krajům, klidně jich dejte hodně a prsty je trošku zatlačte do těsta. Navrch rozdělte borůvky s drobenkou. Část čerstvých borůvek si můžete nechat ještě na ozdobu.
4. Koláč pečte dozlatova, asi 30 minut. Že je uvnitř hotový, poznáte klasicky: když do těsta zapíchnete špejli, a ta po vytažení zůstane suchá, máte upečeno. Pak můžete koláč nechat ještě chvíli po vypnutí v troubě, aby „dojel“.
TIP:Pokud koláč nesníte hned, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte „odležet“. Druhý den bude ještě vláčnější. A malý tip k receptu: do drobenky můžete část mouky nahradit i drcenými ovesnými vločkami.