Rybíz! 7 věcí, které jste o něm opravdu určitě nevěděli!

Rybíz! 7 věcí, které jste o něm opravdu určitě nevěděli!

Rybíz byla úplně první věc, kterou jsem na naší zahradě zasadila. Hezky od každého jeden. Černý, bílý i červený. A všechny si už třetím rokem užíváme. Letos se ho urodilo dokonce až tolik, že bylo dost na koláče, do mrazáku i na tři litry šťávy z toho červeného. Bílý vždycky chodíme jen tak mlsat, protože je nejsladší.
A černý? Z každého smoothie dělá gurmánskou záležitost a v marmeládách je nepopsatelně dobrý. A i když jsou to prostě „jen“ obyčejné keře, skrývají v sobě plody, ale třeba i listy, hodně neobyčejného!
 1 Rybíz patří do čeledi meruzalkovité. Přiznávám dobrovolně, nikdy jsem o takové čeledi neslyšela. Každopádně: právě proto se mu také jinak říká meruzalka.  2. Šťáva z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, Hodí se i jako prevence nebo když chcete povzbudit unavený organismus k lepší rekonvalescenci.  3. Kuličky červeného i černého rybízu můžete nasušit v sušičce ovoce a hlavně pak v zimě, když je nedostatek čerstvých vitaminů, je přidávat do čajových směsí. Pokud dáte převahu černého, bude to vlastně i čaj léčivý, protože… snižuje přece horečky a pomáhá vyčerpanému tělu. 4. Černý rybíz je mimochodem skvělý na léčení viróz nebo nachlazení, protože obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý. Navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleróze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech,je dobrý při vysokém tlaku… 5. Nálev z listů černého rybízu (ideálně mladých listů, které si můžete včas nasušit) je skvělý na žaludek. Zklidňuje jej při zvracení a je dobrý i jako podpůrná léčba při průjmech. Přiznám se, že tohle jsem opravdu nevěděla. Listy rybízu by mě nikdy zpracovat nenapadlo, ale letos už jsou nasušené, tak uvidíme! Navíc, hodí se i do močopudných čajů! 6. Rybíz vám pomůže, když se vám třepí nehty, lámou vlasy a hodně vypadávají (ty vlasy zase). Je dobrý i pro hydrataci pokožky, takže můžete rozmixovat pár kuliček černého s jogurtem a vytvoříte tak buď skvělou svačinu, nebo dokonale hydratační pleťovou masku. (Nebo od každého kousek.) 7. Černý rybíz si oblíbili také výrobci parfémů, kteří ho poměrně často přidávají
do letních kompozic. Jen tak namátkou, La Vie Est Belle, nejnovější rudé Sí
od Armaniho nebo třeba už celkem „stařičká“, ale přesto pořád fantastická vůně Gucci Rush 2. Přiznávám, že na první dobrou ho cítím jen v tom Sí, kde ho navíc podporuje sladká hruška, ale třeba máte jemnější nos… 🙂
       

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *