Zapečené kuřecí rizoto (jako) od maminky

Zapečené kuřecí rizoto (jako) od maminky

Znáte klasické české „suché“ kopečkové rizoto z jídelny? Já ho miluju. I moje holky můžou tohle rizoto jíst pořád. Není krémové jako to italské, je naopak sypké
a podává se místo s parmazánem pěkně s eidamem. Nezapomeňte ho ozdobit čerstvou petrželkou, jako to dělávaly naše maminy, a taky přidat dobrou nakládačku. Okurku, to se rozumí! 🙂 
  České kuřecí rizoto
 
4 porce
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

500 g rýže Parboiled
2 cibule
2 stroužky česneku
maso z 1 kuřete
2 lžíce oleje
1 lžička drceného kmínu
sůl a pepř
1 lžička sladké papriky
2 mrkve
150 g kukuřice (mražené)
150 g hrášku (mraženého)
1,5 l domácího kuřecího vývaru
100 g nastrouhaného eidamu
čerstvá petrželka

Postup:

1. Rýži uvařte v osolené vodě na skus. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Kuřecí maso nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte olej, do hněda orestujte cibuli, ale nepřipalte! Poté vmíchejte drcený kmín a dál restujte.

2. Přidejte česnek, maso, osolte, opepřete a restujte. Vmíchejte papriku, mrkev
a opět restujte. Nakonec vmíchejte uvařenou rýži, kukuřici, hrášek a zalijte vývarem. Vše promíchejte.

3. Předehřejte si troubu na 200 °C. Rizoto v troubě (odklopené) zapečte dozlatova, stačí 20 minut. Pak ho rozdělte na talíře, ozdobte nastrouhaným sýrem
a petrželkou.

TIP:
Když se rozhodnete dělat kuřecí rizoto, kupte rovnou celé kuře, ideálně farmářské. To naporcujte tak, aby vám do rizota zůstala prsa a vykostěné stehenní řízky. Ze zbytku masa a skeletu si připravte vývar do zásoby. Jak na něj, se dozvíte zde!   

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *